Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schiermonnikoog Festival najaarseditie 2024

16 augustus 2024 | Cynthia Borras

Inschepen voor een week van wereldklasse! Laat je betoveren door de magische combinatie van natuur en muziek op het kleinste Waddeneiland. Tijdens de 23e najaarseditie van Schiermonnikoog Festival ontdek je musici en composities uit alle windstreken, documentaires, lezingen, nachtelijke sterrenwandelingen en excursies door de weergaloze natuur van het eiland. Start van 4 t/m 10 oktober het najaar met muziek, omringd door 300 vogelsoorten, 18 kilometer strand en het Wad.

violist in de duinen

Een ode aan de Waddenzee

Stap op vrijdagavond aan boord van de Wagenborg-veerboot voor een uniek voorproefje met Ode aan de Wadden, waar muziek weerklinkt midden op de betoverende Waddenzee. Laat de warme klanken van een koperblazerskwartet je omarmen op het autodek en laat je binnen verrassen door de avontuurlijke strijkers van Club Classique. Of ontmoet benedendeks de ronkende samenzang van Frommermann, het ensemble dat later tijdens het festival nog een middagconcert geeft. Voor vertrek krijg je een warm onthaal met een serenade van Pro Rege, de Friese brassband van allure. Koop hier je tickets en stap op de boot.

.
 

Cello op de veerboot

Tussen muziek en natuur

Als de keuzestress toeslaat tussen muziek- óf natuurprogramma, bieden de Klankexcursies uitkomst. Ga met de musici en de boswachters op pad en maak een wandeling met een muzikaal intermezzo. Een (letterlijke) buitenkans. Wat is er nou mooier dan tijdens het Schiermonnikoog Festival de muziek en de natuur van het eiland écht met elkaar verbinden? Dus dat gaan we tijdens deze excursie doen. 
 

Op zondag 6 oktober wandel je met de boswachter van Natuurmonumenten door de duinen bij de vuurtoren. In een sfeervolle duinvallei laat trompettist Floris Onstwedder horen hoe verschillende componisten de natuur als inspiratiebron gebruikte voor het schrijven van nieuwe composities. Koop hier een kaartje.
 

Op donderdag 10 oktober neemt de boswachter je mee door de duinen van Schiermonnikoog waar je verhalen hoort over de invloed van de zee op het eiland en het drenkelingenkerkhof.  Tijdens de wandeling speelt gitarist Izhar Elias werken van de Franse gitaarcomponist Napoléon Coste (1805-1883). In de stukken Le Zuyderzée en Delfzil verklankt Coste de dramatiek en romantiek van de zee. Koop hier je kaartje. 
 

Noemi Gasparini

Op excursie in de natuur

Wat is er nou mooier dan tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog de muziek en de natuur van het eiland écht met elkaar te verbinden? Special voor het festival organiseren de gidsen van Natuurmonumenten tientallen bijzondere excursies in de natuur van het Nationaal Park.
Bewonder de sterrenhemel van Schiermonnikoog tijdens een wandeling in het donker. Luister naar vogelgeluiden in het herfst. Ga op de knieën voor paddenstoelen. Wandel tussen bos en duin of dompel je onder de natuur en neem een bosbad.
Kijk voor het volledige natuurprogramma in onze agenda.


Naast de georganiseerde excursies heeft het Nationaal Park ook veel te bieden voor wie zelf in alle rust van de natuur wil genieten. De 30 kilometer fiets- en wandelpad, 18 kilometer strand en meer dan 300 vogelsoorten kun je ook ontdekken door de routes te lopen die de boswachters uitgezet hebben. De routes zijn hier te vinden op de website van Natuurmonumenten.
 

 

Belinfante Quartet

Kamermuziek van wereldklasse

In het bomvolle festivalprogramma hoor je verder onder meer Bachs Wohltemperierte Klavier – boek 2, gespeeld door Julien Libeer. De trouwe festivalganger herinnert zich misschien zijn concert tijdens de najaarseditie van 2021 en zijn (bijna) onmogelijke queeste: de uitvoering van boek 1 op één avond. En dat smaakte naar meer. Libeer is terug en speelt in één avond boek 2. In een bijzonder buitenoptreden nemen de slagwerkers van DOMNIQ Group, onder leiding van oude bekende Dominique Vleeshouwers, je mee op een muzikale route door de natuur. En een debuut voor het festival! Trio Wanderer heeft al over de hele wereld zijn klasse laten horen. Na concerten in de belangrijke concertzalen van de Europese hoofdsteden en in de zalen van Osaka, Tokio, Washington en Rio de Janerio kan een Schier-debuut niet langer uitblijven. Komend najaar ontmoet je wederom de wereldtop op ons allervertrouwde Schiermonnikoog!
Koop je tickets en lees meer over het programma hier.

Cynthia Borras
Cynthia Borras