Ga direct naar inhoud
Nieuws

Onderzoek naar Vleermuistrek langs Schiermonnikoog

30 augustus 2024 | Cynthia Borras

Sommige soorten vleermuizen trekken net als vogels in het najaar naar warmere gebieden om te overwinteren. Schiermonnikoog ligt in de trekroute van vleermuizen. Bij de Kobbeduinen registreert een luisterpaal de aanwezigheid van vleermuizen.

Vleermuis in de lucht

Ruige dwergvleermuis

Sommige soorten vleermuizen trekken net als vogels in het najaar naar warmere gebieden om te overwinteren. Schiermonnikoog ligt in de trekroute van de ruige dwergvleermuis. Deze piepkleine vleermuis weegt hooguit 8 gram, maar vliegt toch vanuit de Baltische staten en Scandinavië richting West-Europa.  Ze volgen daarbij vooral de kustgebieden en vliegen zelfs over zee. Omdat vleermuizen alleen ’s nachts vliegen is dit fenomeen voor ons niet zo zichtbaar als de vogeltrek. Toch is het wel mogelijk om de vleermuistrek waar te nemen. 

 

Luisterpal

Vleermuizen oriënteren zich in het donker namelijk door middel van echolocatie. Ze produceren dan ultrasone geluiden. Deze geluiden hebben een hoge frequentie, die buiten het menselijk gehoorbereik valt. Met behulp van een ultrasone vleermuisrecorder is het echter wel mogelijk om deze geluiden te registreren. Een dergelijke luisterpaal met recorder is door Bob Jonge Poerink van ecologisch onderzoeksbureau Ecosensys geplaatst op Schiermonnikoog bij de Kobbeduinen. De recorder registreert alle vleermuizen die binnen een afstand van circa 50 meter langs de microfoon vliegen. Door de kenmerken van de geluiden te analyseren is het mogelijk om de verschillende soorten vleermuizen te onderscheiden. Ieder najaar worden bij Kobbeduinen ruige dwergvleermuizen door de luisterpaal geregistreerd. De piek van de migratie van de ruige dwergvleermuis valt meestal in de eerste helft van september.  Van de trekkende vleermuissoorten zijn verder de meervleermuis, de rosse vleermuis en de tweekleurige vleermuis bij Kobbeduinen waargenomen. 

 

Verder onderzoeken

Dat er vleermuizen over Schiermonnikoog trekken is inmiddels bekend, maar we tasten letterlijk in het duister over hoe ze tijdens de trek van het landschap gebruik maken. Naar het landschapsgebruik van trekkende vleermuizen start dit jaar een onderzoek in het oostelijk Waddengebied. Daarbij zal ook op Schiermonnikoog met mini vleermuisrecorders de vleermuistrek nader in kaart worden gebracht. 

Cynthia Borras
Cynthia Borras