Een nieuw begrazingsplan voor Nationaal Park Schiermonnikoog
Schiermonnikoog bestaat voor een groot deel uit beschermd natuurgebied. De overheid heeft bepaalde doelen gesteld voor het behoud van deze natuur. Die doelen worden bedreigd door onder andere de gevolgen van stikstof en klimaatverandering. Natuurmonumenten is verantwoordelijk voor het behalen van de natuurdoelen en wil daarbij begrazing inzetten.
Plan van aanpak en afspraken over de uitvoering
Komende maanden maken Natuurmonumenten en Nationaal Park Schiermonnikoog een plan van aanpak voor de begrazing voor de komende jaren op Schiermonnikoog. Om tot een uitvoerbaar en breed gedragen begrazingsplan te komen heeft het Nationaal Park in samenwerking met Natuurmonumenten een onafhankelijk bureau ingehuurd (SOMDERDELEN). De bedoeling is dat dit plan voor de zomervakantie 2025 klaar is. Daarna gaat Natuurmonumenten voor de uitvoering van de begrazing afspraken maken met partijen die verstand hebben van begrazing. Zodat per 1 januari 2026 de nieuwe uitvoerders van start kunnen gaan met de begrazing van duinen en kwelders.
Kaders en doelen
De kaders voor het beheer zijn duidelijk. De doelstellingen van Natura2000 en de Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn leidend. De provincie Fryslân en Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor deze doelen. Natuurmonumenten zorgt er als beheerder voor dat deze doelen gehaald worden, onder andere door begrazing. Wat het ingewikkeld maakt, is dat de doelen voor Natura2000 en KRW soms tegenstrijdig zijn. Ook gaat de financiering van het beheer via een subsidieregeling die weer nét anders in elkaar steekt wat betreft de natuurdoelen.
Huidige begrazing
Op Schiermonnikoog wordt al veel begraasd. Boerenbelang heeft afspraken met Natuurmonumenten om jongvee te laten grazen op de kwelder. In opdracht van Natuurmonumenten zet FREE Nature exmoorpony's en sayaguesa's in om het duingebied rond bunker Wassermann te begrazen. Op andere delen van het eiland lopen er ook Soay schapen, Drentse heideschapen, geiten en paarden. Boerenbelang en FREE nature zijn vanaf het begin betrokken bij het overleg over een nieuw begrazingsplan.
Wat gebeurt er nog meer
Het Wetterskip en Vitens werken aan een Waterplan voor het eiland. Er zijn ook plannen voor duurzamere en circulaire landbouw. Natuurmonumenten denkt, naast begrazing, na over andere maatregelen voor beheer, zoals maaien. Natuurlijk is er ook aandacht voor recreatie en voor het open en toegankelijk houden van het landschap.
Participatie en communicatie
Het Nationaal Park zorgt samen met Natuurmonumenten voor de communicatie en betrokkenheid van belanghebbenden en geïnteresseerden. Iedere maandag (behalve tijdens schoolvakanties) van 11.00uur tot 12.00 uur is er open inloop in Het Baken voor iedereen met vragen (met Tom den Boer, procesbegeleider van onafhankelijk bureau SOMDERDELEN). Actuele informatie over het begrazingsplan is beschikbaar op de websites van Natuurmonumenten (nm.nl/schiermonnikoog) en Nationaal Park Schiermonnikoog (np-schiermonnikoog.nl).
Op maandag 27 januari 2025, van 20.00 tot 22.00 uur, organiseren het Nationaal Park en Natuurmonumenten een startbijeenkomst over het begrazingsplan. Deze vindt plaats in de STAG op Schiermonnikoog en is ook die avond online te volgen. Tijdens deze bijeenkomst geven we aan hoe het proces er uit komt te zien om tot het begrazingsplan te komen. Jullie inbreng is daarbij zeer waardevol. Nadere informatie over deze bijeenkomst volgt binnenkort.
Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via [email protected] en/of [email protected]