In de winter op Schiermonnikoog
Wist je dat de Wadden de meeste zonuren van Nederland hebben? Ook in de winter! Eén van de beste redenen om naar Schiermonnikoog af te reizen dus.
Buiten de vakantie is het lekker rustig op Schiermonnikoog maar er is ook genoeg te doen. Hieronder volgt een greep uit alle leuke activiteiten die je kunt ondernemen in het Nationaal Park.
Kerstbomenwandeling
Wandel samen met de boswachter langs de mooiste natuurlijke kerstbomen op het eiland. We struinen over de kleine paadjes in het bos, op zoek naar typisch kerstige natuur. Na afloop weet je precies hoe je het verschil ziet tussen een den en een spar, welk mos je vaak in kerststukjes tegenkomt en waarom roodborstjes in de winter tegen het raam tikken. Ga me op wandeling!
Vette Vogelsnackbar
Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om te nestelen en om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. Veel vogels zijn vertrokken naar het zuiden maar er zijn ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven. Denk aan de merel, huismus, koolmees, pimpelmees... Deze vogels moeten in de winter juist hun best doen om voedsel te vinden. Help de vogels de winter door en kom bij informatiecentrum Het Baken om vogelsnacks te maken. Maak een vogelcupcake, een pindaslinger en tovert appels en dennenappels in vette vogelhapjes. De vette vogelsnackbar wordt op 19 februari 2025 georganiseerd. (meer in formatie aan het begin van het nieuwe jaar).
Klassiek toptalent uit alle windstreken tijdens de voorjaarseditie van Schiermonnikoog Festival
We kijken reikhalzend uit naar het voorjaar van 2025. Van 14 t/m 20 maart 2025 luidt de nieuwe generatie klassieke musici het voorjaar in op Schiermonnikoog tijdens de 14e voorjaarseditie van het Schiermonnikoog Festival. Ontmoet jong toptalent in de duinen, op de fiets en van dichtbij in de concertzaal. Het programma van de voorjaarseditie van Schiermonnikoog Festival beslaat – naast concerten over het hele eiland – openbare masterclasses, documentaires, lezingen, natuurexcursies en sterrenwandelingen.
Uit eigen land tref je in maart bijvoorbeeld bariton Michael Wilmering, die Schumanns Dichterliebe zingt. Thomas Prechal, de kersverse winnaar van het Nationaal Cello Concours, komt naar het eiland en speelt o.a. eigen werk. De slagwerkstudenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen komen naar Schier voor een bijzonder buitenoptreden. Wederom is jongNBE van de partij met een programma genaamd DANS, DANS, DANS! en verder verwelkomen wij toptalenten als violist Hawijch Elders, cellist Alexander Warenberg, contrabassist Sasha Witteveen, trompettist Joost Hettinga en hoboïst Balder Dendievel. Daarnaast komen opnieuw van over de hele wereld zestig masterclass studenten naar het eiland, die zich gedurende de week ook aan je presenteren.
Vanaf woensdag 11 december kun je al grasduinen door de volledige programmering. De kaartverkoop start op woensdag 18 december om 12.00 uur. Het programma vind je hier.
Wintervogels
Nergens in Nederland zijn er zo veel vogelsoorten te zien als in het Waddengebied. In de wintermaanden trekken vogels uit het Hoge Noorden naar warmere gebieden. Sommige van deze vogels brengen de hele winter door op Schiermonnikoog. Andere vogels doen het eiland even aan om bij te tanken en trekken verder door richting Afrika. Wil je zien welke vogels het eiland herbergt in deze tijd van het jaar? Laat je verrassen door de vogelwandeling.
Beleef de nacht in het Nationaal Park
Op Schiermonnikoog wordt het ’s avonds nog écht donker en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en kleine beer, Cassiopeia, Orion, de Zwaan, het Zevengesternte… In de winter is de hemel vaak zo helder dat je tijdens de sterrenexcursie zelfs de Melkweg kan zien.
’s Nachts beleef je de natuur van het Nationaal Park echt anders. Tijdens de avondwandeling wandel je mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over het eilander leven en de avondlijke natuur.
Meer tips om de nacht op Schiermonnikoog te beleven vind je hier.
Op het wad in de winter
Wadlopen in de winter? Jazeker, dat kan. Op Schiermonnikoog kun je korte zwerftochten over het Wad maken met een gids van Natuurmonumenten. Onderweg ontdek je hoe de vele dieren van de Waddenzee de winterkou trotseren. Voor deze tochten is een stel goede laarzen en warme kleding voldoende. Wadlopen is altijd al een bijzondere activiteit voor avontuurlijke mensen, maar in de winter is het extra uitdagend!
Schaatsen in de natuur
Bij strenge vorst kun je prima schaatsen op Schiermonnikoog. Aan de rand van het dorp ligt er voor groot en klein een natuurijsbaan. De ijsbaan wordt gerund door de plaatselijke ijsvereniging 'De Halve Maen'. De vrijwilligers vegen de baan en beheren de koek en zopie tent waar je terecht kunt voor een beker koffie, chocolademelk of een lekker stuk rookworst. Ook bij de Berkenplas is het ijs vaak dik genoeg om te schaatsen. Klaar met schaatsen? Dan kun je in de horeca aan de plas lekker genieten van warme chocolademelk.
Maar het echte natuurijs ligt natuurlijk in de duinen van Schiermonnikoog. De ondergelopen duinvalleien om de west zijn prachtige pareltjes om rustig te oefenen met de kinderen.
Winterwandeling door duinen, strand en bos
Juist tijdens de frisse wintermaanden en zeker als je een winterdipje wil voorkomen is het goed om een luchtje te scheppen in de natuur. Op de website van Natuurmonumenten vind je verschillende wandelingen door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. De winterwandeling door duinen en strand brengt je langs de Westerplas waar je in de winter maar liefst 10 verschillende soort eenden kan bewonderen. Vervolgens loop je de stuivende Westerduinen in het strand op waar in de winter nieuwe duintjes ontstaan. Na het strand kom je via het stille dennenbos terug naar het dorp. Doe je dikke winterjas aan en… stappen maar!
Schatten zoeken langs de vloedlijn
Tijdens de winterstormen spoelt er altijd veel aan op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog. Tussen de talloze mooie schelpen vind je soms ook bijzondere schatten als eikapsels van roggen en haaien, kleine stuken barnsteen en noordkrompen. Wil je meer weten over je strandvondsten? Bij informatiecentrum Het Baken kun je een schelpenzoekkaart kopen om je vondsten te determineren en kun je de boswachter laten zien wat je gevonden hebt.