Ga direct naar inhoud
Nieuws

Afronding project Wij&Wadvogels Schiermonnikoog

01 oktober 2024 | Cynthia Borras

In 2020 hebben Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, gemeente Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog, Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân en Rijkswaterstaat de handen ineen geslagen voor de realisatie van het project Wij&Wadvogels. Het project loopt van 2021 tot 2024. Met het project Wij&Wadvogels creëert Natuurmonumenten meer ruimte voor vogels om te rusten en te broeden op Schiermonnikoog. De natuurbeleving rondom de Westerplas en de Jachthaven is vergroot. Bezoekers kunnen vogels beter observeren zonder ze te verstoren.

Uitzicht op de Westerplas

Vogels kijken bij de Westerplas

Na een periode van planvorming en het doorlopen van een participatietraject is in september 2022 de uitvoering van het project van start gegaan bij de Westerplas. Om het zicht op de plas te herstellen is veel wilgenstruweel teruggesnoeid of weggehaald. Langs het schelpenpad zijn houten fietsenstallingen geplaatst en is er een uitkijkpunt gerealiseerd. In de noordwesthoek van de Westerplas is een kijkscherm geplaatst met een vaste telescoop (de telescoop wordt in oktober nog geplaatst). Vanuit deze plek kunnen bezoekers vogels observeren op een verantwoorde manier. Langs het Minne Onnes pad en bij de vogelkijkhutten is er ruimte gemaakt voor nieuwe informatiepanelen en bankjes.

Informatiebord Westerplas

Broedeilandjes in de Westerplas

In oktober 2024 worden in de Westerplas broedeilanden opgespoten met sediment uit de plas. Deze eilanden worden gevormd door een constructie van jute doeken en wilgentenen. Vervolgens wordt grond uit de bodem van de Westerplas gehaald en binnen de gevormde contouren aangebracht. Om de eilanden geschikt te maken voor broedvogels, wordt een laag schelpen op een jute gronddoek aangelegd. De werkzaamheden vinden grotendeels op het water plaats, wat enige overlast kan veroorzaken door het aan- en afvoeren van materieel en materialen. Het materieel en de benodigde materialen worden aan de zuidoostzijde van de Westerplas, bij het Minne Onnespad, te water gelaten. Met de realisatie van deze eilanden hopen wij de komende jaren veel broedvogels, zoals sterns en kokmeeuwen, bij de Westerplas te zien.

Vogelkijkscherm Westerplas

Wensen bij de jachthaven

In de hoek van de jachthaven, tegen de dijk aan, heeft zich de afgelopen jaren een mooie hoogwatervluchtplaats ontwikkeld. Bij hoogwater staan er soms honderden plevieren, scholeksters, grutto’s en wulpen te wachten op het volgende laagwater. Om deze plek te versterken waren wij oorspronkelijk van plan het materiaal dat tijdens het op diepte brengen van de haven vrijkomt, te gebruiken voor het creëren van rust- en broedeilandjes. Omdat de jachthaven eerder dan verwacht gebaggerd werd en het vergunningstraject nog niet was afgerond, konden deze eilandjes niet meer gerealiseerd worden. De wens om deze eilandjes in de toekomst aan te leggen blijft. Over vier jaar moet de dijk op Schiermonnikoog versterkt worden. Het idee van een zachte grens tussen polder en wad en het realiseren van rust- en broedeilanden voor wadvogels nemen Natuurmonumenten en gemeente Schiermonnikoog mee in de visie voor een waterkerend landschap en geven we ook mee aan Wetterskip Fryslân. In de tussentijd zetten we ons in om voorzieningen te realiseren die de beleving van wadvogels bij de jachthaven vergroten. Zo kun je bij het kantoor van de havenmeester en bij restaurant Wad Anderz een verrekijker lenen om vogels te observeren. 

Uitleenpunt verrekijkers
Cynthia Borras
Cynthia Borras