Meet & Friet: Verrassend en inspirerend netwerken
Het netwerkevenement Meet & Friet verraste eilander bezoekers positief. Zij waren onder de indruk van het hoge niveau van de creatieve studentenprojecten en de interactieve opzet. Met een goede opkomst en veel enthousiaste reacties bewees het kleinschalige evenement hoe inspirerend circulair denken kan zijn. Mis de volgende editie niet!
Een inspirerende blik op Europese circulaire initiatieven
De netwerkbijeenkomst op 7 januari in Informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog begon met een warm welkom en een korte inspirerende presentatie van Lisa Edema (Beleidsmedewerker duurzaamheid). Aan de hand van foto’s deelde Lisa haar ervaringen met eerdere FREIIA-bezoeken aan Bornholm, Île de Groix en Îles du Ponant. Ze liet zien hoe lokale initiatieven, zoals op Bornholm, praktisch en creatief invulling geven aan duurzaamheid. Een voorbeeld dat indruk maakte, was het duurzaamheidscentrum. Kinderen met een afstand tot regulier onderwijs leren daar werken met textiel, hout, ijzerwerk en witgoed. Met een circulaire praktijk, hergebruik van materialen en aanbod op de lokale markt een mooie inspiratiebron.
Hier staat bijvoorbeeld ook een keramiekcontainer waar mensen stukken keramiek uit kunnen halen – van kinderserviesjes tot nog goede toiletpotten – waarmee afval op een verrassende manier kan worden hergebruikt. De nog hele stukken worden simpelweg voorin de container geplaatst.
FREIIA’s Visie in praktijk: Creatieve ontwerpen van lokale materialen
Ward van der Houwen, researcher/lecturer aan de Hanze Hogeschool gaf daarna een toelichting op de opdracht waar de studenten die hij coacht aan hebben gewerkt. “Hun opdracht was het ontwerpen van, eerst duurzame souvenirs, en daarna andere producten, die de huidige, niet-duurzame dingen écht vervangen en er niet als duurzaam alternatief náást komen te liggen. Souvenirs bijvoorbeeld die dus een gelijke begeerlijkheid hebben als de huidige. Duurzaam als in: lokaal gemaakt en van al aanwezige of natuurlijke materialen,” aldus Ward. Hij benadrukte de visie van FREIIA: pragmatisch kijken naar mogelijkheden en aansluiten bij eerdere duurzame initiatieven op het eiland. Dit biedt ruimte voor zowel innovatie als het voortbouwen op bestaande ideeën.
Presentatie en mini-expositie: creatieve oplossingen en duurzame inspiratie
De volledige groep van twaalf IPO-studenten (Industrieel ProductOntwerpen) was aanwezig om hun onderzoek en ontwerpen te presenteren. In twee groepen vertelden zij enthousiast over de verschillende fasen van hun proces, van de verkenning tot het eindproduct. Ze deelden niet alleen hun ideeën, maar ook de uitdagingen waarmee zij rekening moesten houden tijdens het ontwerpen.
Een aantal opvallende projecten kwam aan bod. Zo transformeerden studenten oude fietsbanden in een prachtige fietstas en toonden zij vlechtwerk van binnenbanden dat geschikt is voor uiteenlopende toepassingen, van armbandjes tot bevestigingsmateriaal. Een ander voorbeeld was het maken van gipsmalletjes in de vorm van zeehondjes, waarmee duurzame alternatieven voor de huidige souvenirs ontwikkeld kunnen worden. Hierbij werd ook het idee geopperd om lokale kunstenaars te betrekken voor unieke ontwerpen.
Daarnaast is de afgelopende maanden een inspirerende samenwerking met Ramón Hendriks en Sygrid Blaauwwiekel van Hotsje Mooi Motsje tot stand gekomen. Samen met de studenten werkte hij aan het doorontwikkelen van souvenirs onder de naam SchierInZicht, waarbij gebruik werd gemaakt van Eska-karton, karton dat in Groningen gemaakt wordt van maaiafval. Deze samenwerking onderstreept maar weer eens het belang van het verbinden van lokale ondernemers en studenten om tot innovatieve en duurzame oplossingen te komen.
Tot slot werd het probleem van de servicesets voor logiesverstrekkers besproken: jaarlijks worden er naar schatting zo’n 15.000 sets deels of ongebruikt weggegooid. De studenten presenteerden oplossingen, zoals het ontwikkelen van herbruikbare afwasborstels, die deze verspilling kunnen tegengaan.
De betrokkenheid vanuit het publiek was groot: er kwamen volop suggesties en ideeën om de plannen verder te ontwikkelen. Eén bezoeker vatte de sfeer treffend samen:
"Heel leuk hoe uitgebreid er nagedacht is over alle mogelijkheden, toepassingen en oplossingen! Fantastisch!"