De natuur in de Waddenzee mag niet verder achteruit gaan. Nu gepresenteerd onderzoek bevestigd dat de kostbare waddennatuur nog steeds onvoldoende beschermd is.
Het broedseizoen 2024 is op Griend definitief afgesloten. Er is een enorme hoeveelheid gegevens verzameld die inzicht geven in de op het eiland voorkomende vogels, zoogdieren, insecten en planten. Het is nu zaak om alle gegevens uit te werken. Hieronder volgt een eerste overzicht.
Op Griend komt het einde van het broedseizoen in zicht. Veel jonge vogels verlaten het eiland, maar laatkomers zitten nog in de vegetatie. De werkzaamheden verschuiven want eind juni-begin juli is het moment waarop de plantengroei bestudeerd moet worden.
De vogelwachters op Griend zijn vrijwilligers. Vaak hebben die in het verleden al eens een heel broedseizoen op het eiland gezeten, bijvoorbeeld als biologiestudent met een onderzoeksopdracht. Maar veel nieuwkomers hebben een andere achtergrond. Hoe ervaren zij het leven op het eiland?
Het is medio mei en het broedseizoen is in volle gang. Soorten waar Griend bekend om is, de meeuwen en de sterns, hebben vrijwel allemaal eieren. Ganzen en eenden zien we rondzwemmen met kleine of middelgrote jongen. De vogelwachters hebben het drukker dan ooit met hun onderzoek
De bewaking begint op 15 april met een weersomslag van aangenaam voorjaarsweer naar buiig weer met harde wind. Eenden en ganzen zitten al op eieren, en meerdere Grauwe Ganzen lopen al met jongen rond, maar de kolonievorming bij meeuwen en sterns wil niet vlotten.
De vogelwachters zijn net als de zilvermeeuwen op Griend gearriveerd. Terwijl de ganzen al op het nest zitten zijn de grote sterns en visdieven nog voorzichtig aan het kijken of de plek voor hun geschikt is. Samen met de vele kokmeeuwen, scholeksters, eidereenden en andere broedvogels zullen ze binnenkort zorgen voor een gezellige kakofonie.