Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een voorlopige balans (Blog 8)

17 juli 2024 | Hanneke Wijnja

Het broedseizoen 2024 is op Griend definitief afgesloten. Er is een enorme hoeveelheid gegevens verzameld die inzicht geven in de op het eiland voorkomende vogels, zoogdieren, insecten en planten. Het is nu zaak om alle gegevens uit te werken. Hieronder volgt een eerste overzicht.

Grote sterns - Jan Veen

Broedvogels

Het wel en wee onder de broedvogels is in eerdere blogs geregeld aan de orde gekomen. Veel traditionele soorten, zoals grote stern, visdief, noordse stern en dwergstern hebben slechte broedresultaten gehad, aantallen zijn achteruitgegaan (grote sterns broedden niet) en broedresultaten waren uiterst laag. Hetzelfde geldt voor kokmeeuw, stormmeeuw en scholekster. Zelfs de zich jaarlijks uitbreidende zilver- en kleine mantelmeeuwen hebben weinig jongen grootgebracht. Positieve uitschieters zijn eider en lepelaar. Laatstgenoemde soort verraste ons in juli zelfs met een nieuwe late vestiging van 16 paren. Een fraaie nieuwkomer op het eiland vormde het paar boerenzwaluwen, die een kunstig nestje met eieren onder het balkon verstopte.

Lepelaar - Jan Veen

De lepelaars deden het ook dit jaar weer goed. Het aantal broedparen nam toe tot 76 en er werden veel jongen grootgebracht.

Zoogdieren 

Hier is de lijst kort: drie soorten. Allereerst is er de algemeen voorkomende bosmuis, die ooit tijdens versterkingsmaatregelen met plantmateriaal op het eiland geïmporteerd is. Het zijn fraaie diertjes, maar de vogelwachters hebben de nodige moeite met het feit dat ze voortdurend in het huisje weten te komen en zich tegoed doen aan de etensvoorraden. Traditiegetrouw werden ook weer enkele jonge zeehonden gezien. Een ervan had een groene vlek op zijn rug, het bewijs dat het diertje via het opvangcentrum Ecomare op Vlieland de vrijheid herkreeg. Absoluut sensationeel was dit jaar de waarneming van een otter. Hoelang het dier op het eiland is gebleven, of er nog steeds verblijf houdt, is niet duidelijk.

Otter op Griend

Nogmaals de otter: één van de hoogtepunten van dit jaar. Na deze eerste sensationele ontmoeting zijn er geregeld signalen dat het dier nog geruime tijd op het eiland aanwezig blijft. Maar echt bewijs daarvan hebben we tot op heden niet.

Insecten

Griend is wellicht niet de beste plek om een lange lijst met insecten op te leveren. Niettemin komen er interessante soorten voor en is het eiland een trekpleister voor migrerende soorten. Dit jaar wordt de voorlopige lijst gesierd door 19 soorten, vooral dagvlinders. Daarnaast zijn nogal wat waarnemingen aan nachtvlinders gedaan met behulp van een speciale lamp, die deze vlinders aantrekt. Het merendeel van deze vlinders moet echter nog gedetermineerd worden.

Planten

De plantenlijst die in de laatste week van juni werd samengesteld, vermeldt 117 soorten. Er verdwenen 14 soorten (of werden niet gevonden). Maar daar kwamen 10 nieuwe soorten voor in de plaats: fluitenkruid, bijvoet, madeliefje, kluwenhoornbloem, kantige basterdwederik, gestreepte witbol, greppelrus, ijle lamsoor, bijenorchis en canadapopulier.

Griend - Jan Veen

De lagere delen van de kwelder worden gekenmerkt door zoutminnende plantensoorten. Opvallende vertegenwoordigers zijn lamsoor en zeealsem.

Tekst: Jan Veen
Header foto: Voorafgaand aan het broedseizoen verschenen enkele honderden grote sterns op het wad bij het eiland. Er werd gebaltst en een aantal vogels verkende het toekomstige broedgebied. Helaas kwam deze soort niet tot broeden. (© Jan Veen)

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja