Het Oog van Sint Pieter is vanaf 5 januari 2025 bereikbaar met het OV! De Arriva buslijn 12 is vernieuwd. Een kleine busje brengt je elk uur in 14 minuten van NS Station Maastricht naar 't Oog van Sint Pieter, de Noordentree van natuurgebied Sint-Pietersberg en terug.
De bodem van de ENCI-groeve ligt onder het waterpeil van de Maas. Om natuurontwikkeling mogelijk te maken wordt de waterstand in de groeve kunstmatig laag gehouden door het water weg te pompen naar de Maas. In het Plan van Transformatie is de hoogte van het waterpeil afgesproken. Zonder dit wegpompen zou een veel groter deel van de groeve onder water staan.
In januari 2024 is Natuurmonumenten gestart met werkzaamheden om de natuur in dit Natura 2000-gebied te versterken. 15 Maart is het broedseizoen gestart en is het eerste deel van de werkzaamheden afgerond. Half augustus zijn de werkzaamheden hervat. Inmiddels nadert het einde van het jaar, zijn alle werkzaamheden afgerond? En wat gaat er de komende jaren nog gebeuren?
Afgelopen jaar zijn er diverse natuurherstelmaatregelen uitgevoerd om de kwaliteit van de natuur op de berg te waarborgen voor de toekomst. Voordat we tot uitvoering overgaan wordt eerst uitgebreid onderzoek gedaan. Dit doen we om te kijken of de beoogde plannen daadwerkelijk het gewenste resultaat opleveren. Zo stelde aanvullend onderzoek naar de verbetering van het kalkgrasland bij Zonneberg en de Duchateaugroeve vast dat maaien hier een betere maatregel is dan plaggen.
Natuurmonumenten werkt samen met Limburg Real Estate (LRE), provincie Limburg, gemeente Maastricht en stichting Sint Pietersberg Adembenemend (SPA) aan de transformatie van het ENCI-fabrieksterrein en de ENCI-groeve. Vorige week is weer een belangrijke stap gezet in dit transformatieproces. De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed (RCE) heeft namelijk 5 van de 23 bouwwerken op het ENCI-fabrieksterrein als rijksmonumenten aangewezen, 18 andere bouwwerken zijn als gemeentelijk monument aangewezen.
Dat je van een wandeling in de natuur kunt opknappen, weten de meeste mensen wel. Maar aan rode ogentroost, met zijn houtige stengels en roze-rode bloemetjes, wordt wel een heel bijzondere eigenschap toegekend. Nel Houtenbos, IVN natuurgids en vrijwillige boswachter bij Natuurmonumenten, legt uit waarom ze dit plantje zo ‘razend interessant’ vindt. Te beginnen met de naam.
Wie zegt dat de lente het seizoen van de liefde is? Op de Sint-Pietersberg hangt juist in het najaar de liefde in de lucht. Tot half oktober zwermen honderden vleermuizen voor de ingangen van de grotten onder de berg, waar ze met veel gefladder hun balts uitvoeren. Vleesmuisdeskundige Ger Beckers legt uit waar al dat sjansen goed voor is, en wat we doen om de romantiek een handje te helpen.
Het zijn drukke tijden voor de oehoes in Nederland. De herfstbalts is gestart. Oehoe-expert Marjon Savelsberg volgt het spektakel op de voet.
De werkzaamheden die we dit jaar uitvoeren op de Sint-Pietersberg maken deel uit van het Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden. Daarmee willen provincie en Rijk kwetsbare natuurgebieden herstellen en versterken, samen met natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten. Dat is nodig, want steeds meer soorten planten en dieren verdwijnen.
De Sint-Pietersberg is een van de meest vlinderrijke gebieden van Nederland. Dat willen we graag zo houden! Daarom maken we debestaande vlinderverbindingen, waarover vlinders van de ene naar de andere plek trekken, weer open.