De kracht van de kudde
Door een eeuwenlang samenspel van mens en natuur was de Sint-Pietersberg een gebied met een enorme biodiversiteit.
Eeuwenlang samenspel van mensen en natuur
Vroeger ging het natuurbeheer als vanzelf. De schapen begraasden de hellingen en de mest werd gebruikt op kleine akkertjes. Door de schapenbegrazing werden de graslanden voedselarm en daardoor juist heel bloemrijk.
Ander landgebruik
In het begin van de 20e eeuw veranderde het landgebruik. Door gebruik van kunstmest en de mergelwinning, zijn helaas vele soorten verloren gegaan.
Natuurherstel
Gelukkig heeft een groot deel van Sint-Pietersberg de N2000 status gekregen en werken we structureel aan natuurherstel om soorten weer terug te krijgen en hun leefgebied weer geschikt te maken. Een belangrijke vorm van natuurherstel is de inzet van de schaapskudde die dagelijks over de berg trekt.
Het unieke aan schapen
De schapen begrazen de hellingen en het fijne aan schapen is dat zij vooral s 'nachts poepen. Je kunt dus sturen waar je de poep, de mest, wilt hebben. Vroeger in de potstal, tegenwoordig in de nachtkraal of in de schaapskooi. Helaas is er op de Sint-Pietersberg nog geen schaapskooi dus maken we gebruik van nachtkralen verspreid in het gebied. Hier kunnen de schapen veilig de nacht doorbrengen.
In de vacht van de schapen blijven de zaden van de bloemen en planten haken die zo worden verspreid over het hele gebied. De herder bepaalt met de honden waar en hoe intensief de schapen grazen. Je kunt zo dus heel gericht beheren en zaden verspreiden.
Film
Om het belang van deze eeuwenoude manier van beheer onder de aandacht te brengen is onlangs de korte film 'Mergellander' gemaakt. De film is mooie samenwerking tussen Natuurpunt Riemst (BE), Natuurmonumenten Sint-Pietersberg (NL), Landschapspark Bocageland (BE), de gemeente Voeren (BE) en de gemeente Riemst (BE). Samen zetten we ons in voor een natuurrijker landschap.
Bekijk de korte film met prachtige beelden van de schaapskudde en het werk van de herders in de Voerstreek en het Belgische en Nederlandse deel van de Sint-Pietersberg hier.
Meehelpen?
Word lid van Natuurmonumenten of van Natuurpunt (als je in België woont). Dankzij jouw bijdrage kunnen we het werk van de herder en de kudde financieren. En deel de film zodat meer mensen het belang van deze vorm van beheer begrijpen. Dank!