Ga direct naar inhoud
Nieuws

Toch niet plaggen

04 december 2024 | Lysan Wolf

Afgelopen jaar zijn er diverse natuurherstelmaatregelen uitgevoerd om de kwaliteit van de natuur op de berg te waarborgen voor de toekomst. Voordat we tot uitvoering overgaan wordt eerst uitgebreid onderzoek gedaan. Dit doen we om te kijken of de beoogde plannen daadwerkelijk het gewenste resultaat opleveren.

grondboring

Kalkgrasland zeldzaam in Nederland

Een van de unieke kenmerken van de SInt-Pietersberg is de kalkrijke bodem. Je vind hier van oudsher kalkgraslanden. Dit type grasland komt in ons land alleen in Zuid-Limburg voor. Vroeger stonden ze in de lente en zomer vol met bloeiende kruiden: een paradijs voor vlinders en andere insecten. 

Voedselrijke toplaag wegnemen

Veel kalkgraslanden zijn zo voedselrijk geworden, dat deze typische soorten bloemen en kruiden er nauwelijks nog groeien. Daarom werken we op de Sint-Pietersberg aan herstel. Eén van de manieren om de kalkgraslanden weer voedselarm te maken is door te 'plaggen'. Plaggen is eigenlijk het afschrapen van de voedselrijke toplaag zo'n 15 tot 35 cm. Daardoor wordt de bodem armer en de natuur rijker. En krijgen kruiden en orchideeën ook weer een kans. Lees er hier meer over.

Dit doen we in meer van onze gebieden zoals onlangs in het Geuldal

Onderzoek

Alvorens te beslissen om te plaggen onderzoeken ecologen of en welke kalkgraslanden baat zouden hebben bij deze maatregel. Ze kijken naar de ontwikkeling en de staat van het kalkgrasland en de ligging en expositie van de helling. Zo definieerden we twee stukjes kalkgrasland waar we mogelijkheden voor verbetering zagen. Echter bleek na aanvullende grondboringen dat de voedselrijke toplaag veel dikker was dan 35 cm. En ook zeer onregelmatig in dikte. Het kalk lag dieper dan gedacht. 

Niet plaggen maar maaien

Door de ongelijkheid van de toplaag en de dikte van het pakket is plaggen hier niet mogelijk. Besloten is dan ook om niet te gaan plaggen.  In plaats daarvan gaan we vaker maaien, ook hiermee kunnen we het kalkgrasland voedselarmer mee maken. Het vraagt meer geduld maar blijkt nu voor deze kleine kalkgraslanden de beste optie. Lees hier meer over hoe we met maaien en begrazen de bodem armer maken en de natuur rijker.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht