Ga direct naar inhoud
Nieuws

Monumentenstatus groot aantal gebouwen ENCI-fabriek

15 november 2024 | Lysan Wolf

Natuurmonumenten werkt samen met Limburg Real Estate, provincie Limburg, gemeente Maastricht en stichting Sint Pietersberg Adembenemend aan de transformatie van het ENCI-fabrieksterrein en de ENCI-groeve. Vorige week is weer een belangrijke stap gezet in dit transformatieproces. De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed (RCE) heeft 5 van de 23 bouwwerken op het ENCI fabrieksterrein als rijksmonumenten aangewezen, 18 andere bouwwerken zijn als gemeentelijk monument aangewezen.

ENCI-terrein

Transformatie ENCI-gebied

In 2009 zijn Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, ENCI, stichting Sint Pietersberg Adembenemend (waarin de omgeving vertegenwoordigd is) en Natuurmonumenten, het Plan van Transformatie voor het ENCI-gebied overeengekomen. Dit plan richt zich op de bestemming en inrichting van de groeve en het bedrijventerrein. 

Begin 2023 is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend als gevolg van de verkoop van het ENCI bedrijventerrein aan Limburg Real Estate (LRE). LRE neemt als nieuwe eigenaar van het fabrieksterrein, de nog openstaande verplichtingen van ENCI uit het Plan van Transformatie over.

Belang van erfgoed

Nederland is rijk aan veelzijdige landschappen, gevuld met cultuurhistorie. Samen vertellen zij het verhaal van ons land door de eeuwen heen. Net als natuur verrijkt cultureel erfgoed ons leven. Dat maakt erfgoed waardevol. Niet alleen maatschappelijk, maar ook persoonlijk.

De ENCI-groeve is onlosmakelijk verbonden met de ENCI-fabriek. De fabriek vertelt hoe en waarom het gat in de berg is ontstaan. De ENCI was bovendien een belangrijke werkgever voor veel mensen uit Maastricht en omgeving. De Eerste Nederlandse Cement Industrie, vertelt ook het verhaal van de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Natuurmonumenten vindt het daarom belangrijk dat het gebied in samenhang wordt gezien en de cultuurhistorische waarde behouden blijft.

Die waarde blijft nu behouden want de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed (RCE) heeft 5 van de 23 bouwwerken op het ENCI fabrieksterrein als rijksmonumenten aangewezen, 18 andere bouwwerken zijn als gemeentelijk monument aangewezen. Gebouwen met een monumentale status kunnen niet zomaar verbouwd, beschadigd of gesloopt worden. Het industrieterrein van de voormalige ENCI (inclusief alle bedrijfs- en kantoorbebouwing en de directeurswoning) de groeve, de visvijver en het bos- en recreatiegebied op en rondom de heuvel ‘D’n Observant’ zijn aangewezen als cultuurhistorisch attentiegebied. 

Dankzij deze aanwijzing blijft dit stuk industriële geschiedenis bewaard voor de toekomst. En geeft het duidelijkheid en richting aan de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein. 

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe het terrein is opgebouwd en welke gebouwen als monument zijn aangewezen, lees dan hier verder op de pagina van de gemeente Maastricht.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht