Het WildlifeNL project is een acht jaar durend onderzoeksproject (2023-2030) dat zich richt op de vraag hoe mensen en grote zoogdieren beter met elkaar kunnen samenleven in het Nederlandse landschap. Door de toenemende 'wildlife comeback' komen we elkaar immers vaker tegen. Ontmoetingen met wilde dieren kunnen leiden tot zowel positieve ervaringen als spanningen. Het streven is om tot een systeem te komen dat voorspoedig samenleven ondersteunt en aandacht heeft voor de interacties tussen mens en dier. Natuurmonumenten is partner in het onderzoeksproject. Na twee jaar is de onderzoeksagenda in kaart gebracht en begint fase twee.
KempenBroek is een Mens & Biosfeergebied waarin lokale gemeenschappen samenwerken aan positieve duurzame toekomst voor zichzelf en voor de streek.
Eind oktober start Natuurmonumenten met het verwijderen van verschillende Douglassparren en Amerikaanse eiken in de Krang bij Swartbroek, in het bosgebied tussen de Pelmersheideweg en Laagbroekweg. Zo krijgen inheemse soorten die hier van nature thuishoren meer ruimte en kan een gemengd bos ontstaan.
In de periode 2020 – 2024 realiseren gemeente Weert, Provincie Limburg en Natuurmonumenten ruim twintig hectare nieuw bosgebied. Vanaf maandag 28 oktober 2024 wordt er geplant in de Krang bij Swartbroek, aan de Heltenbosdijk bij Stramproy en bij de Laurabossen.
In opdracht van Natuurmonumenten werken verschillende aannemers aan meer variatie in de bossen op de Tungelerwallen. Het werk in het bos bestaat uit het weghalen van (groepen) bomen en start in oktober. Een deel van de werkzaamheden vindt later dit jaar plaats. Er kan in deze periode hinder zijn van machines op de bospaden.
Natuurmonumenten heeft eerder dit jaar samen met Natuur- en Milieufederatie Limburg bezwaar gemaakt tegen de start van de bouw van een groot distributiecentrum op het bedrijventerrein Kanaalzone II in Weert. Het belangrijkste bezwaar van Natuurmonumenten is dat na ingebruikname van de loodsen het vrachtverkeer flink zal toenemen dat gepaard gaat met een toename van de stikstofneerslag in natuurgebieden in de buurt. Eind oktober doet de rechter uitspraak en wordt duidelijk of EVO Park Weert de bouwwerkzaamheden mag starten.
Weer of geen weer, een groep cliënten van Dagbesteding PSW is eens in de twee weken buiten aan het werk in de natuur rond Weert.
In 2023 zijn broedvogels en amfibieën geïnventariseerd in en rond de natuurgebieden Kettingdijk-Wijffelterbroek en Laurabossen. We zijn verheugd dat de gegevens een toename laten zien van enkele boerenland- en watervogels. Onder de amfibieën blijken de kamsalamander en boomkikker zich uit te breiden. Spectaculair is het eerste broedgeval van de oehoe.
Bos, heide, natte graslanden en akkers wisselen elkaar af op de Stramprooijerheide en in het Areven. Deze diversiteit maakt dat het een aantrekkelijk leefgebied is voor veel soorten planten en dieren.
Eind november vinden beheerwerkzaamheden plaats in natuurgebied Roukespeel bij Swartbroek. Een aannemer verwijdert op enkele plekken een deel van de wilgenopslag.