Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bosonderhoud in de Krang

17 oktober 2024 | Kay Jans

Eind oktober start Natuurmonumenten met het verwijderen van verschillende Douglassparren en Amerikaanse eiken in de Krang bij Swartbroek, in het bosgebied tussen de Pelmersheideweg en Laagbroekweg. Zo krijgen inheemse soorten die hier van nature thuishoren meer ruimte en kan een gemengd bos ontstaan.

boswerkzaamheden

De werkzaamheden nemen naar verwachting enkele weken in beslag. Tijdens de uitvoering rijden er machines over de wandelpaden. De paden blijven toegankelijk voor wandelaars, maar er kan enige overlast ontstaan in de vorm van tijdelijk verminderde bereikbaarheid of modder. 

Dunnen voor een gemengd en gezond bos 

In een gemengd bos vinden veel verschillende planten en dieren een plek en krijgen ziekten en plagen minder kans. Natuurmonumenten werkt daarom op verschillende plekken in Kempen~Broek aan gevarieerde en toekomstbestendige bossen. Bijvoorbeeld bij de Tungelerwallen en in het buitengebied van Weert rond Altweerterheide. Nu dus ook in de Krang, waar we her en der (groepen) uitheemse boomsoorten van verschillende formaten weghalen. Dat heet ook wel ‘dunnen’ en gebeurt om het bos te verbeteren. Op de open plekken krijgen loofbomen de kans te ontkiemen of verder te groeien.

Nieuw leven

Op een later moment worden ook jonge, inheemse boompjes en struiken aangeplant in het bos. Dat zijn vooral soorten als linde, zoete kers en hazelaar. De bomen die worden weggehaald, krijgen binnen onze natuurgebieden een tweede leven. Vrijwilligers van Natuurmonumenten maken van het hout bijvoorbeeld klaphekjes en zitbanken die we gebruiken bij de inrichting van onze gebieden. 

Kay
Kay Jans