Ga direct naar inhoud

Bossen bij Natuurmonumenten

Onder de bomen schijnt het wel 4 tot 10 graden koeler te zijn. Reden genoeg dus om op een warme dag de schaduw van het bos op te zoeken. We hebben de mooiste bossen op een rijtje gezet. Zoek verkoeling in het bos!

1. Vennenbos in Oisterwijk

Tussen de bomen liggen tal van vennetjes verscholen. Een eeuw geleden wilde men de bossen kappen en de vennen droogleggen. Het idee alleen al! Door het gebied aan te kopen wisten de leden van Natuurmonumenten dat te voorkomen. En kun je vandaag de dag nog genieten van dit natuurgebied in Brabant.

2. Volg de beek in de Leuvenumse Bossen

De Leuvenumse beek slingert zich door een bos met oude, statige beuken. Een betoverende plek waar zomaar een ijsvogel of zwarte specht voorbij kan flitsen. Bij langdurige regenval, zoals in februari van dit jaar, kan de beek buiten haar oevers treden. Dat voorkomt benedenstrooms wateroverlast en levert tegelijkertijd mooie natuurwinst op. Door al dat water ontstaan er nieuwe schuilplaatsen voor vissen en meer plekken waar libellen eieren af kunnen zetten.

3. Woudreuzen in het Voorsterbos

In dit jonge bos in de Flevopolder vind je al reusachtige bomen. Door de voedselrijke kleibodem groeien bomen hier als kool. Bij de aanplant van het bos was niet bekend welke bomen geschikt zouden zijn voor de oude zeebodem. Daarom plantten ze allerlei soorten in. Met maar liefst 800 soorten is het een echt paddenstoelenparadijs geworden. En sinds kort hebben ook bosbewoners als de raaf, zwarte specht en bosuil het gebied ontdekt!

4. Grillig bos in het Gelderse Wolfheze

Ontdek de mysterieuze wodanseiken langs de Wolfhezerbeek. De grillig gevormde bomen zijn al zo’n 450 jaar oud en getekend door de tijd; ze zitten vol spleten en holtes. Vleermuizen en spechten gebruiken die holtes als kraamkamer en nestplek. En valt er een tak af of gaat er een boom om, dan gaan die niet zomaar verloren. Op het dode hout leven allerlei insecten, mossen, paddenstoelen en planten die de voedingstoffen opnemen.

5. Eindeloze bossen op de Utrechtse Heuvelrug

In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt een bos van formaat, de Kaapse Bossen. De eerste eigenaar legde het bos in 1823 aan voor de houtopbrengst. De volgende eigenaar gebruikte het bos op een andere manier, als toeristentrekker. Hij legde een groots bos met brede lanen en een afwisseling van open plekken en loof- en naaldbomen. Door de variatie voelen veel dieren zich hier thuis, zoals reeën, boommarters en bosuilen.

Zoek een bos in de buurt

Verfijn

Straal

gebied gevonden