Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste fase WildlifeNL project bijna afgerond

17 december 2024 | Anne Steijaert

Het WildlifeNL project is een acht jaar durend onderzoeksproject (2023-2030) dat zich richt op de vraag hoe mensen en grote zoogdieren beter met elkaar kunnen samenleven in het Nederlandse landschap. Door de toenemende 'wildlife comeback' komen we elkaar immers vaker tegen. Ontmoetingen met wilde dieren kunnen leiden tot zowel positieve ervaringen als spanningen. Het streven is om tot een systeem te komen dat voorspoedig samenleven ondersteunt en aandacht heeft voor de interacties tussen mens en dier. Natuurmonumenten is partner in het onderzoeksproject. Na twee jaar is de onderzoeksagenda in kaart gebracht en begint fase twee.

Taurossen in de Krang

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan de eerste fase van het WildlifeNL project en niet zonder resultaat. De onderzoeksagenda heeft inmiddels vorm gekregen en het consortium is dichter tot elkaar gekomen als gevolg van de diepgaande overleggen over de omgang met de toenemende mens-dier interacties in Nederland. Met een nieuw jaar in het vooruitzicht, zal de tweede fase van het project binnenkort van start gaan.

Onderzoeksagenda WildlifeNL

De eerste twee jaar van het project waren erop gericht om in kaart te brengen welke verschillende visies er zoal bestaan op de omgang met wilde dieren en grote grazers in Nederland. Ook werd gekeken naar de knelpunten die ervaren worden in het huidige beleid en waar kansen en mogelijkheden tot verandering zitten. 

Dit proces verliep aan de hand van een vijftal workshops en door middel van het uitvoeren van een probleemanalyse. Samengevat zijn er hierbij vier overkoepelende aandachtspunten geïdentificeerd in het huidige managementbeleid:

  • Er is behoefte aan meer duidelijkheid over de effectiviteit en impact van bepaalde maatregelen.
  • Er wordt een gebrek aan ondersteuning ervaren, evenals knelpunten in de samenwerking tussen partijen.
  • Er is ruimte voor verbetering van een systeembenadering, wat zich uit op drie manieren: weinig aandacht voor interacties, gebrek aan samenhang in de aanpak en een gebrek aan coördinatie.
  • Er ontbreekt momenteel een gezamenlijk besproken lange termijn visie.

De onderzoeksgroep heeft ook gesproken over de eventuele mogelijkheden tot verandering. Hieruit zijn de volgende punten naar voren gekomen:

  • Het managen van mens-dier interacties waarbij rekening gehouden wordt met veranderende omstandigheden.
  • Het vormgeven van een overkoepelend beleid.
  • Het voeren van open gesprekken over waarden, intenties en afwegingen.
  • Het gezamenlijk beschrijven van de uitgangspunten van het management.

Met behulp van deze bevindingen is de focus van het onderzoek, zoals oorspronkelijk geformuleerd in het WildlifeNL projectvoorstel, verder aangescherpt en is de onderzoeksagenda tot stand gekomen. Deze onderzoeksagenda, inclusief probleemanalyse, wordt momenteel in detail uitgewerkt en zal begin volgend jaar op de website van WildlifeNL gedeeld worden. Het GrensPark Kempen~Broek is, net als het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een van de twee Living Labs waar de wetenschappers nieuwe technologieën, vormen van samenwerking en communicatie-strategieën zullen testen.

Fase twee

In de komende vier jaar zullen de vraagstukken uit de probleemanalyse verder uitgewerkt en onderzocht worden door acht PhD onderzoekers. Deze onderzoekers worden momenteel geworven en tegelijk met hen zal de tweede fase van het project officieel van start gaan. Naast het werk aan hun gespecialiseerde onderzoeksvraagstukken, zullen de PhD’s ook als team samenwerken en hun verkregen inzichten combineren. Zo komen we ook tot een totaalplaatje van eventueel overlappende raakvlakken van verschillende uitdagingen en oplossingen.

Ook zal in fase twee de dataverzameling plaatsvinden in de Living Labs van het project (Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Grenspark Kempen~Broek.) Deze dataverzameling zal verlopen via de voor WildlifeNL ontwikkelde apps voor drie verschillende doelgroepen:  

  • Recreanten die regelmatig in de Livings Labs te vinden zijn.
  • Boeren wiens bedrijf in of nabij de Livings Labs ligt.
  • Beheerders die werkzaam zijn in de Living Labs.

Het WildlifeNL Project

Het WildlifeNL project is een acht jaar durend onderzoeksproject (2023-2030) dat zich richt op de vraag hoe mensen en grote zoogdieren beter met elkaar kunnen samenleven in het Nederlandse landschap. Door de toenemende “wildlife comeback” komen we elkaar immers vaker tegen, wat kan leiden tot zowel positieve ervaringen als spanningen. Het streven is om tot een systeem te komen dat voorspoedig samenleven ondersteunt en aandacht heeft voor de interacties tussen mens en dier. 

Het project bestaat uit een breed consortium van maatschappelijke en wetenschappelijke partners en is onderdeel van het onderzoeksprogramma Nationale Wetenschapsagenda (NWA), dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

Meer informatie over het project is te vinden op de WildlifeNL website.

Anne Steijaert