Dagbesteding PSW helpt Natuurmonumenten met natuurbeheer in Kempen-Broek
Weer of geen weer, een groep cliënten van Dagbesteding PSW is eens in de twee weken buiten aan het werk in de natuur rond Weert. In natuurgebieden van Natuurmonumenten dunnen ze houtwallen uit, halen prikkeldraadrasters weg, snoeien houtopslag bij poelen en zagen wandelpaden vrij. In opdracht van Natuurmonumenten helpen ze mee aan het natuurbeheer van Kempen-Broek.
Groene vingers
Met een busje haalt begeleider Jeroen Peeters de cliënten op bij de dagbesteding van PSW (Pedagogisch Sociaal Werk). Een groep van negen enthousiastelingen met een lichte beperking. Uitgerust met onder meer harken, schoffels, handzaag, zaagbok en tangen gaan ze op pad.
Sinds september 2023 ook cliënt Lucas. Vanaf dag één voelt hij zich thuis in het team. “Ik vind het leuk om buiten in de natuur bezig te zijn.” Lucas heeft groene vingers. Opgedaan in z’n eigen volkstuin met een tomatenkas. Hij geniet als het er netjes uitziet. “Dat je het verschil ziet. Tussen hoe het was en hoe het na het werken eruitziet.” Binnen de groep is hij één van de weinigen met een certificaat voor het werken met de bosmaaier.
Hout zagen
Toch is niet de bosmaaier, maar het zagen van hout favoriet bij de buitenploeg groen van PSW. Met z’n tweeën aan de handzaag staan en een boom in kleine stukken zagen. Bijvoorbeeld bomen die op het prikkeldraad zijn beland of bomen die op het wandelpad terecht zijn gekomen.
Dat geldt helemaal voor Marnick. “Als hij de zaagbok ziet, is die niet meer houden”, lacht vrijwilliger Wil Beeren. “Marnick is slechthorend en kan niet praten. Maar we begrijpen elkaar en zijn goede maatjes.” Wil Beeren is zo’n elf jaar vrijwilliger bij PSW. Toen ik met pensioen ging, wilde ik overdag ook iets met de cliënten doen.” Het werd de buitenploeg groen. Twee weken liep Wil met de groep mee. Het klikte meteen. “We zijn een leuke groep en je bouwt een band op.” Hij vindt het mooi om te zien, hoe snel er een glimlach op hun gezichten verschijnt. “Ze zijn vrij in hun spreken, kennen geen schaamte en hebben zo in de gaten hoe je je voelt.” Vooral gangmaker Ricardo ziet snel of iemand goed in z’n vel zit. Dan zegt hij: “Wat kijk je boos. Of jij hebt een kort lontje.”
Snoeien
Geef cliënt Kay een tang en hij snoeit erop los. “We snoeien kleine bomen bij poelen of heggen met stekelige doorns. Heel leuk. Maar je moet wel handschoenen aandoen”, lacht hij. Cliënt Alfred beaamt dat. Sinds anderhalf jaar zit hij bij de buitenploeg groen van PSW. Eerst twee dagen en nu vier dagen. “Ik kan er lekker mijn energie in kwijt.” Wie er ook een dag bijgekregen heeft, is cliënt Frank. Hij glundert in zijn nieuwe setje werkkleren. Frank houdt van paarden. Hij zorgt voor ze en rijdt paard. “Zo fijn om buiten te zijn.” De cliënten van de buitenploeg groen van PSW onderhouden ook de voortuin van het beheerkantoor van de boswachters in Swartbroek. Dat doen ze met veel geduld en zo precies dat je er als het ware van de grond kunt eten. Natuurmonumenten is dan ook heel tevreden over de hulp van de PSW-groep bij het natuurbeheer in haar gebieden zoals bijvoorbeeld De Krang.
Verbinding
Begeleider Jeroen Peeters geniet van de cliënten en het buitenwerken. Jeroen is persoonlijk begeleider van acht cliënten en kent ze goed. Gelijkwaardigheid staat hoog in zijn vaandel. “Ik zorg voor verbinding. Dat iedereen zijn ding doet. Niemand is perfect. Het gaat erom dat we mensen in hun waarden laten en ze in hun kracht zetten. "Hij vindt het heerlijk om samen met de cliënten buiten in de natuur bezig te zijn. “Buiten zijn, geeft ruimte en vrijheid. Het zorgt voor verbinding met de aarde, met elkaar en met je eigen zijn.” Jeroen besluit: “Een boom groeit hoe die zelf wil en zo is dat bij ons mensen ook.”
Tekst en beeld: Arjanne van Voorst