Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken aan een toekomstbestendig bos op de Tungelerwallen

17 oktober 2024 | Yvonne van Moll

In opdracht van Natuurmonumenten werken verschillende aannemers aan meer variatie in de bossen op de Tungelerwallen. Het werk in het bos bestaat uit het weghalen van (groepen) bomen en start in oktober. Een deel van de werkzaamheden vindt later dit jaar plaats. Er kan in deze periode hinder zijn van machines op de bospaden.

Tungelerwallen

Gezond bos

In een gezond bos vind je bomen en struiken van verschillende soorten en leeftijden. De bossen van de Tungelerwallen bestaan vooral uit grove dennen. Natuurmonumenten wil hier meer variatie in aanbrengen. Door her en der bomen weg te halen maken we ruimte voor loofbomen om te ontkiemen en voor jonge scheuten om te groeien. Zo ontstaat er een toekomstbestendig bos met meer variatie. In een divers bos vinden meer planten en dieren een plaats om te leven, krijgen ziekten en plagen minder kans en ontstaan er natuurlijke barrières voor natuurbranden.

Tungelerwallen heide en stuifzand

Heide en bosranden

Zonder ingrijpen groeit heide of stuifzand dicht met bomen. Om de heide open te houden verwijderen we jonge dennen. Daarnaast maken we geleidelijke overgangen van het bos naar de heide en het stuifzand. Dit doen we door hier en daar kleinschalig bomen en struiken weg te halen uit de bosrand. Zo werken we aan een grotere soortenrijkdom op de Tungelerwallen.

 

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll