Bezwaar tegen komst groot distributiecentrum in Weert
Natuurmonumenten heeft eerder dit jaar samen met Natuur- en Milieufederatie Limburg bezwaar gemaakt tegen de start van de bouw van een groot distributiecentrum op het bedrijventerrein Kanaalzone II in Weert. Het gaat om twee megaloodsen die in totaal een oppervlakte van bijna 90.000 vierkante meter innemen, oftewel 18 voetbalvelden. Het belangrijkste bezwaar van Natuurmonumenten is dat na ingebruikname van de loodsen het vrachtverkeer flink zal toenemen dat gepaard gaat met een toename van de stikstofneerslag in natuurgebieden in de buurt. Eind oktober doet de rechter uitspraak en wordt duidelijk of EVO Park Weert de bouwwerkzaamheden mag starten.
De enorme overmaat aan stikstof is de grootste bedreiging voor de natuur in Nederland. Natuurmonumenten vindt dat overheid, sectoren verkeer, industrie en landbouw en natuurbeheerders zich samen moeten inspannen om de uitstoot van stikstof terug te dringen en de gevolgen ervan in de natuur te bestrijden. In de stikstofproblematiek is versnelling nodig. Het houdt namelijk de natuur kwetsbaar en Nederland op slot. Wij nemen als natuurbeheerder maatregelen om de natuur te laten overleven, maar die werken alleen met een bronaanpak. Wij pleiten dan ook voor het verminderen van de uitstoot aan de bron (landbouw, verkeer, industrie). Indien de plannen in Weert uitgevoerd worden, neemt de uitstoot van stikstof echter toe. Bovendien hebben we door middel van het uitvoeren van een contra-expertise een aantal onjuistheden/onduidelijkheden in de stikstofberekeningen geconstateerd. EVO Park Weert geeft aan dat de plannen geen toename van stikstof in de nabijgelegen natuurgebieden veroorzaken, terwijl uit de contra-expertise blijkt dat dat wel het geval is.
Achteruitgang natuurkwaliteit door stikstofneerslag
Te veel stikstof is schadelijk voor natuur. Voor veel ecosystemen is de hoeveelheid stikstof al heel lang ver boven de grens voor wat het nog aankan. Op 1300 meter afstand van de geplande loodsen in Weert ligt het Natura 2000 gebied Weerter- en Budelerbergen waar onder andere de Kruispeel, Laurabossen en Loozerheide onderdeel van uitmaken en waar zowel Gemeente Weert als Natuurmonumenten delen van in eigendom hebben. Extra stikstofneerslag betekent dat de natuurkwaliteit in dit beschermde natuurgebied nog verder achteruit gaat. Het aantal planten- en diersoorten neemt verder af. Door vergrassing van de heide worden andere kwetsbare plantensoorten verdrongen en neemt het aantal insecten af waardoor bijvoorbeeld vogels moeilijker aan voedsel komen. In het gebied liggen een paar zwakgebufferde vennen die door extra stikstofneerslag verder zullen verzuren en waardoor nog meer bijzondere soorten verdwijnen.
Laat de natuur leven
Natuurmonumenten hoopt dat de rechter ons bezwaar gegrond vindt en voorkomen wordt dat de bouw van de megaloodsen start. Wij vinden het belangrijk om voor de natuur in de omgeving van Weert op te blijven komen. Dat kan alleen met steun vanuit de omgeving. Ontdek wat jij kan doen! Als de natuur verder aangetast wordt, dan raakt dat namelijk niet alleen planten en dieren, maar ook de mens. Biodiversiteit is noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving en ons voortbestaan. Wij kunnen niet zonder natuur. De natuur kan het steeds minder goed aan. Daarom is het nu onze beurt om de natuur te helpen. Daar hebben we iedereen bij nodig.Â
Lees meer hier meer over het bezwaar van Natuurmonumenten en Natuur- en Milieufederatie Limburg.