Eind oktober start Natuurmonumenten met het verwijderen van verschillende Douglassparren en Amerikaanse eiken in de Krang bij Swartbroek, in het bosgebied tussen de Pelmersheideweg en Laagbroekweg. Zo krijgen inheemse soorten die hier van nature thuishoren meer ruimte en kan een gemengd bos ontstaan.
In de periode 2020 – 2024 realiseren gemeente Weert, Provincie Limburg en Natuurmonumenten ruim twintig hectare nieuw bosgebied. Vanaf maandag 28 oktober 2024 wordt er geplant in de Krang bij Swartbroek, aan de Heltenbosdijk bij Stramproy en bij de Laurabossen.
Natuurmonumenten heeft eerder dit jaar samen met Natuur- en Milieufederatie Limburg bezwaar gemaakt tegen de start van de bouw van een groot distributiecentrum op het bedrijventerrein Kanaalzone II in Weert. Het belangrijkste bezwaar van Natuurmonumenten is dat na ingebruikname van de loodsen het vrachtverkeer flink zal toenemen dat gepaard gaat met een toename van de stikstofneerslag in natuurgebieden in de buurt. Eind oktober doet de rechter uitspraak en wordt duidelijk of EVO Park Weert de bouwwerkzaamheden mag starten.
In 2023 zijn broedvogels en amfibieën geïnventariseerd in en rond de natuurgebieden Kettingdijk-Wijffelterbroek en Laurabossen. We zijn verheugd dat de gegevens een toename laten zien van enkele boerenland- en watervogels. Onder de amfibieën blijken de kamsalamander en boomkikker zich uit te breiden. Spectaculair is het eerste broedgeval van de oehoe.
Bos, heide, natte graslanden en akkers wisselen elkaar af op de Stramprooijerheide en in het Areven. Deze diversiteit maakt dat het een aantrekkelijk leefgebied is voor veel soorten planten en dieren.
Eind november vinden beheerwerkzaamheden plaats in natuurgebied Roukespeel bij Swartbroek. Een aannemer verwijdert op enkele plekken een deel van de wilgenopslag.
Wil je de natuur helpen en lekker buiten bezig zijn? Kom dan op zaterdagochtend 4 november naar de Tungelerwallen. Samen met de Ecologische Werkgroep Weert Zuid ga je aan de slag met herstelwerk.
In de periode 2020 – 2023 realiseren gemeente Weert, Provincie Limburg en Natuurmonumenten ruim twintig hectare nieuw bosgebied. In de laatste maanden van dit jaar wordt er geplant in de Krang bij Swartbroek, aan de Heltenbosdijk nabij de Stramproyergrensweg en bij de Laurabossen.
Zonder beheer groeien poelen langzaam dicht en worden weer land. Poelen zijn een belangrijk leef- en voortplantingsgebied voor amfibieën, insecten en zijn bovendien rijk aan waterplanten. In het Kempen~Broek onderhoudt Natuurmonumenten zo’n 165 poelen.