Een opmerkelijk stukje geschiedenis keert terug naar arboretum Poort Bulten: de tuinvaas, na honderd jaar herenigd met zijn oorspronkelijke grond. Patty Ament-Gelderman, voormalig bewoner van het nabijgelegen jachthuis, kwam met het idee afgelopen zomer.
Op 8 juli as. bezorgt Natuurmonumenten samen met Schenkerij Poort Bulten de bezoekers voor de derde keer een heerlijke avond in Arboretum Poort Bulten. Vanaf ongeveer 20.30 uur vullen de eerste melodieën de lucht en wandel je op eigen gelegenheid langs de diverse optredens.
Af en toe krijgen we aanbiedingen voor het overnemen van bomen voor ons arboretum. Meestal zijn we terughoudend en schakelen we onze collectiebeheerder in om de aangeboden boom te beoordelen. Herkomst, grootte en oorspronkelijke leefomgeving zijn erg belangrijke criteria. Maar het moet ook passen in de gedachtegang van tuinarchitect Springer die oorspronkelijk het park aanlegde. Vaak kunnen we daarom niet op een aanbod in gaan, maar met de Araucaria was het anders.
De paardenbloemen bloeien weer volop en we genieten van de vrolijk gekleurde gele velden. Het ziet er vertrouwt uit in de lente en de ene paardenbloem oogt identiek aan de andere. Maar dat is niet helemaal waar. Vorig jaar zijn op Elfterheurne en in arboretum Poort Bulten een drietal zeer zeldzame soorten waargenomen.
Arboretum Poort Bulten staat in volle bloei. Een traktatie voor de zintuigen. In het zicht de pastelkleurige bloesems, in je neus de geur van de lente en al zoemend kondigen de bijen het nieuwe seizoen aan. Natuurmonumenten en de imkervereniging Oldenzaal gaan de komst van het nieuwe seizoen op 16 april vieren. Op de dag van de nationale bijentelling kan je kennismaken met de imkers en het vernieuwde bijenhuis tussen 12.00 uur en 16.00 uur.
In het kleinschalige Twentse landschap tref je nog vaak bomen aan die al op leeftijd zijn. Bijvoorbeeld de knoestige oude eiken, statig en stevig geworteld in het midden van een grasland. Bij de Dinkel stond jarenlang de bijzondere zwarte populier. Deze is nu onderscheiden met een eervolle vermelding.
Losser is de Schatkamer van Twente. Natuurmonumenten heeft een groot aantal gebieden in deze gemeente, waar onder arboretum Poort Bulten. Tourist Info de Lutte Losser en Natuurmonumenten ontwikkelden voor het arboretum een kinderactiviteit. Kinderen kunnen vanaf nu in het park op zoek naar schatkistjes.
Veel bomen in arboretum Poort Bulten hebben een verhaal. Met de ‘Anne Frankboom’ in de bomencollectie zijn we een boom met een indrukwekkend verhaal rijker. Tijdens de onthulling van het informatiepaneel deelde Patty Ament-Gelderman een evenzo indrukwekkend verhaal. Het arboretum was namelijk in de Tweede Wereldoorlog een onderduikplek voor piloten.
Soms vind ik het moeilijk om mensen uit te leggen dat het slecht gaat met de natuur. Als je er niet dagelijks mee bezig bent, dan is het toch ‘best nog wel groen’ als je buiten de bebouwde kom fietst. Ik wist het zelf eerder ook niet, alleen de grote lijnen. Maar met de grote veranderingen de laatste decennia, word ik toch ongerust.
Een zomeravondwandeling over de paarse heide die uitmondt in een herfstachtige moddertocht. Reeën die verstoppertje spelen op het moment dat jij een reewildexcursie organiseert … We maakten het allemaal mee. Soms overtreffen we de verwachting, soms krijg je iets te zien wat je totaal niet verwachtte en het komt ook voor dat je niet kreeg waarvoor je wel boekte. Het kan bij ons allemaal zo maar gebeuren.