Ga direct naar inhoud
Nieuws

Drie zeldzame paardenbloemsoorten in De Lutte

14 april 2023 | Simone Damhof

De paardenbloemen bloeien weer volop en we genieten van de vrolijk gekleurde gele velden. Het ziet er vertrouwt uit in de lente en de ene paardenbloem oogt identiek aan de andere. Maar dat is niet helemaal waar. Vorig jaar zijn op Elfterheurne en in arboretum Poort Bulten een drietal zeer zeldzame soorten waargenomen.

paardenbloem

Uniek voor Twente

Een van die drie zeldzame soorten zagen we nog niet eerder in Twente en omstreken. Heel erg bijzonder dus. Maar in arboretum Poort Bulten en in  Elterheurne kom je deze variant dus tegen. Zelfs in redelijke aantallen. Erg interessant want deze soorten zijn erg kieskeurig ten aanzien van hun groeiplaats. Kennelijk zijn deze twee gebieden in De Lutte de perfecte plek. 

Bewaren voor de toekomst

Jelle Hofstra ontdekte deze bijzondere paardenbloemen en bracht zijn verzamelde materiaal onder bij Naturalis. Zo blijft de informatie beschikbaar voor de toekomst. Ook dit jaar zal Jelle in enkele terreinen van Natuurmonumenten verder speuren naar paardenbloemen.

Nectarleverancier

Paardenbloemen bloeien meestal vanaf half april. De vlinder dagpauwenoog doet zich graag tegoed aan de nectar. En als er nog niet veel bloeit is de paardenbloem het ideale alternatief. Als felgele uithangborden staan de paardenbloemen de bijen en andere insecten te lonken.

Medische eigenschappen

De paardenbloem is niet alleen een vrolijke gele bloeier en nectarleverancier. Aan dit bloempje worden nog veel meer bijzondere eigenschappen toegekend.

  • Gedroogde wortels zouden helpen bij nier- en galkwalen
  • Wortelsap van de paardenbloem zou artritis verlichten
  • Bladeren en wortels wekken eetlust op
  • De melk van de plant is goed voor de huid en wordt vaak verwerkt in lotions
  • Het sap van de bloem zou helpen tegen wratten
  • De leverfunctie van koeien en schapen versterkt door het eten van paardenbloemen

Paardenbloem op het menu

Paardenbloemen zijn uitstekend te verwerken in salades. Maar je kunt ze ook verwerken in een zomerstamppot of jam van maken. Wel even opletten dat je alleen voor eigen gebruik plukt. 

Laten staan

Zie je buiten een paardenbloem, geniet ervan! Wij boswachters kijken in ieder geval met andere ogen naar deze vrolijke gele bloeier. Gewoon laten staan …. het is de maaltijd van veel dieren.

Simone Damhof
Simone Damhof