Eervolle vermelding voor de zwarte populier
In het kleinschalige Twentse landschap tref je nog vaak bomen aan die al op leeftijd zijn. Bijvoorbeeld de knoestige oude eiken, statig en stevig geworteld in het midden van een grasland. Bij de Dinkel stond jarenlang de bijzondere zwarte populier. Deze is nu onderscheiden met een eervolle vermelding.
Fotowedstrijd
Naar aanleiding van het verschijnen van de Atlas van de wilde bomen daagde de KNBV (Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging) haar leden met een fotowedstrijd uit om op zoek te gaan naar de mooiste autochtone bomen of struiken in Nederland. Huub Olde Loohuis is al decennia lang zeer nauw betrokken en mede verantwoordelijk voor het beheer van de collectie in arboretum Poort Bulten. Hij deed mee en stuurde een afbeelding van de zwarte populier in.
Stekken
Arboretum Poort Bulten kent een populierenveld, een populetum. Al in 2002 plantte Huub stekken van de autochtone zwarte populier bij de Dinkel in dit populierenveld. Zo staat er in het arboretum een nazaat van de monumentale populier die al sinds 1920 aan de Beverborgsebrug bij de Dinkel stond.
Bijzondere populier blijft behouden
De boom bij de Dinkel waaide in 2017 om. Het waterschap kreeg een jonge stek aangeboden ter vervanging. Deze is in 2018 als tweejarige boom aangeplant. Van de omgewaaide boom nam het waterschap ook een stek. Deze zijn vermeerderd en de laatste jaren uitgeplant langs de Dinkel en de Regge. Zo blijft deze bijzondere soort behouden.