Deze maand treffen we op de Sint-Jansberg de eerste voorbereidingen voor de werkzaamheden in het eiken-beukenbos. Met speciale verfstippen, het zogenaamde blessen, geeft de boswachter aan welke bomen later dit jaar plaats gaan maken voor andere soorten. Zo ontstaat een diverser en natuurlijker bos met meer variatie in bomen, struiken, planten en dieren.
De natuur en rijke geschiedenis gaan hand in hand in natuurgebied Sint-Jansberg. Mede dankzij de inzet om dit te beschermen en te behouden is het gebied nu bekroond met de prachtige titel van icoonlandschap. Het is pas het vijfde gebied in Nederland dat deze eer ontvangt.
Ja, daar zit ie! Wie een boommarter ziet, beleeft een geluksmoment. Dat is niet voor iedereen weggelegd, want deze geheimzinnige bosbewoner laat zich zelden zien.
In het natuurgebied De Diepen, tussen Milsbeek en de stuwwal Sint-Jansberg groeit de natuurwaarde. Als inwoner van deze streek weet je natuurlijk als geen ander dat je in een prachtig gebied woont. Graag nemen wij, de boswachters van Natuurmonumenten, je mee met de ontwikkelingen en willen wij je vertellen hoe we samen hier van kunnen genieten en het nog mooier kunnen maken.
Bij het Koningsven – De Diepen groeit de natuurwaarde. Unieke plantensoorten vestigen zich, aan de voet van de Sint-Jansberg. Dit is het gevolg van de herinrichtingsplannen van 2018.
Wandelen, fietsen, hardlopen, spelen en mountainbiken. We zoeken voor heel veel recreatievormen naar een plekje in de natuur. Dat is niet altijd makkelijk. Natuurmonumenten probeert de verschillende vormen van recreatief medegebruik zo goed mogelijk te scheiden in haar gebieden door te zoneren. Daarbij letten we allereerst op de kwetsbare natuur en daarna kijken we welke recreatie waar het beste past én waar het niet mogelijk is.