Ga direct naar inhoud
Nieuws

Grote opknapbeurt Sint-Jansberg voor gezondere natuur

15 september 2024 | Sander Verwoerd

De Sint-Jansberg bij Plasmolen is een prachtig natuurgebied met veel verschillende planten en dieren. Maar er zijn ook plekken waar de biodiversiteit en de gezondheid van het bos achterblijven. Op die plekken grijpt Natuurmonumenten binnenkort in om de natuur te versterken. Voor bezoekers is het gebied daardoor van september tot de kerst beperkt toegankelijk.

Dode fijnsparren door letterzetter

De Sint-Jansberg is een bijzonder natuurgebied met beboste hellingen, akkers en moerassen en een eeuwenoude watermolen. Bart van der Aa, boswachter Natuurbeheer bij Natuurmonumenten: “De Romeinse Villa, de watermolen en anderzijds het oude landgoed met prachtige oude stukken bos, waar dieren leven als de das en vliegend hert. Die mix van natuur en cultuur, in combinatie met de ligging, maakt de Sint-Jansberg uniek.”

Om die waarden te beschermen en te behouden, gaan we als Natuurmonumenten nu flink aan de slag. Bart legt uit: “Er leven veel verschillende soorten op Sint-Jansberg. Maar er zijn ook plekken waar de biodiversiteit achterblijft en waar het bos minder weerbaar is dan we zouden willen.” 

Nu doet zich de kans voor om het gebied grondig aan te pakken en klaar te maken voor de toekomst. Het bos gaat niet op slot voor bezoekers, maar is daardoor beperkt toegankelijk. We leiden de regionale routes om met bordjes en onze eigen routes die halen we tijdelijk weg. De werkzaamheden zijn voor de kerstdagen afgerond.

Wat gaat er gebeuren?

We voeren de komende tijd grofweg drie werkzaamheden uit. Boswachter Bart: “Ten eerste halen we bomen weg die hier van nature niet voorkomen, zogenaamde exoten. Denk vooral aan Douglasspar, lariks en Amerikaans eik. Daardoor krijgen inheemse bomen, waar veel meer insecten en andere soorten op afkomen, meer ruimte. Ten tweede verwijderen we fijnsparren die zijn aangetast door de letterzetter. Dat is een kleine kever, die met duizenden een verwoestende werking hebben op deze naaldbomen.”

En tot slot creëren we meer licht op de bodem, onder meer door op enkele plekken beuken te kappen. Deze inheemse boomsoort heeft een erg dichte kroon. Daardoor valt op sommige plekken zo weinig licht op de bodem, dat er niets anders meer groeit. Dan moet je keuzes maken, zegt boswachter Bart: “Je kunt niets doen en andere soorten, zoals de zomereik, laten verdringen. Of je haalt hier en daar een beuk weg, zodat er meer kansen komen voor andere bostypen. En die eik, die voor de natuur nog waardevoller is, dat kan een echte woudreus worden.”

Samen sterk voor natuur

De werkzaamheden vinden plaats met steun van het Programma Natuur voor Natura 2000-gebieden, waarmee provincie en Rijk het herstel van kwetsbare natuurgebieden ondersteunen. “Daardoor doet zich nu de kans voor veel werkzaamheden tegelijk aan te pakken”, zegt boswachter Bart. “We begrijpen dat dat voor omwonenden en bezoekers vervelend kan zijn. Maar op de lange termijn scheelt het overlast voor dieren en bezoekers.”

Door de werkzaamheden is de Sint-Jansberg van september tot eind december maar beperkt toegankelijk. Tijdelijke borden wijzen wandelaars de weg. Voor ruiters is het gebied deze maanden niet toegankelijk. Alle wandel- en ruiterroutes zijn met kerst weer open en hersteld. 

Heb je nog vragen?

Kijk bij de veel gestelde vragen over het natuurherstel op de Sint-Jansberg,

of mail naar: [email protected] 
 

Letterzetter J. Lindsey
Bos op de Sint-Jansberg
Sander Verwoerd
Sander Verwoerd