Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Sint-Jansberg

Wandelen op de Sint-Jansberg

Historie op de helling

Kronkelpaadjes omhoog en omlaag. Langs het kunstwerk van de Romeinse villa en de eeuwenoude plasmolen, omhoog en omlaag. Na een flinke wandeling op de Sint-Jansberg voel ik het in mijn kuiten. Onderweg loop ik langs een kraakhelder beekje en speur en luister ik naar de vogels. Op de berg geniet ik van het uitzicht en waan me eventjes vrij van alle dagelijkse zaken.

Sander Verwoerd

Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Sint-Jansberg

Over het gebied

***We werken aan gezonder bos voor de toekomst. Voor nu (tot kerst) betekent dat helaas dat het gebied slecht toegankelijk is. Routes worden om de Sint-Jansberg heen geleid en paden zijn afgesloten. Je leest er alles over op de projectpagina natuurherstel***

De Sint-Jansberg is een sprookjesachtig landgoed. Met natuur én cultuur: een beboste helling, moeras en akkers. De kans dat je hier een ree ziet is groot! Je wandelt in dit natuurgebied via de kronkelpaden over de heuvels en langs de mooie weilanden. Vanaf de hoogste punten op de berg geniet je van een prachtig uitzicht. Je ziet vanaf daar de akkers en weilanden die door houtwallen omgeven zijn.

In de ijstijd schoof een enorme gletsjer vanuit het noorden over het land. Aan deze gletsjer hebben wij het natuurgebied Sint-Jansberg te danken. Dankzij het enorme gewicht van deze gletsjer ontstond er een stuwwal. Deze 'heuvelrug' noemen we nu de Sint-Jansberg.

Je activiteit op de Sint-Jansberg. Kijk wat de mogelijkheden zijn?
 

De rijke historie van de Sint-Jansberg

Midden in de natuur vind je deze sprookjesachtige en eeuwenoude watermolen, de Bovenste Plasmolen uit 1725. Deze molen is uniek voor Nederland. Het rad van de molen wordt zowel vanaf het midden als van boven met water gevoed. Onder de grond bevinden zich op de Sint-Jansberg resten van een Romeinse villa. Het kunstwerk van buizen dat nu op deze plek staat geeft een idee van de grootte van deze villa. Loop er eens onderdoor en waan je in de grootste villa van ons land uit die tijd. Ook zie je op deze plek de sporen van een tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest landgoed. Voornamelijk in de oude tuinen van het landgoed kun je wel een aantal bijzondere bomen tegenkomen. De vroegere landheer kreeg deze bomen cadeau.

Helbeek

Een plek met een spannende naam: de Helkuil. Hier borrelt kraakhelder grondwater op. De Helkuil is het beginpunt van de Helbeek. Je ziet de beek hier naar beneden kronkelen. Beklim hier de oude trap, die zeker sinds 1880 bestaat. Ben je eenmaal puffend boven? Dan mag je genieten van een schitterend uitzicht over de Helkuil. Langs de beek ontdek je de wintergroene dubbelloofvarens.

Bijzondere dieren: het vliegend hert

Bijzonder op de Sint-Jansberg zijn de vliegende herten. Overdag zie je ze niet. Dan houden ze zich schuil tussen de begroeiing of de strooisellaag. Maar is het een warme zomeravond? Dan gebeurt er af en toe iets unieks: de vliegende herten komen te voorschijn. Dit zijn de grootste kevers van ons land. De mannetjes kunnen negen centimeter groot worden. Ze leven in de oude eikenbossen met veel dood hout. Je ontdekt het vliegende hert niet zo maar. Het is een zeldzaam dier en leeft in Nederland in nog maar vier gebieden. Wees extra alert als je in juni en juli op de Sint-Jansberg bent, misschien bewonder je wel een van de volwassen kevers.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Plasmolen, parkeerplaats Witteweg/ Rijksweg

Direct naar

Sint-Jansberg

Wat wij hier doen

Ontwikkeling nieuwe natuur ‘De Diepen’

De focus van Natuurmonumenten ligt op natuurontwikkelingsproject ‘De Diepen’. Natuurmonumenten maakte in samenwerking met zand- en grintbedrijf Teunesen een plan voor het herstel van het Koningsven. Met dit project realiseren we 200 hectare aan bijzondere natuur!