Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bomenkap voor veiligheid en moerasbos bij Sint-Jansberg

26 september 2023 | Sander Verwoerd

De Rijksweg N271 dankt zijn statige uiterlijk aan de bomen aan weerszijden van de weg. In Plasmolen haalt Natuurmonumenten een deel van de bomen weg. Noodgedwongen, met het oog op veiligheid en biodiversiteit. Voor een deel van de verwijderde bomen komen nieuwe exemplaren terug. De werkzaamheden vinden de komende weken plaats.

Bamboe overwoekert alles

Binnenkort staan er veertien bomen minder langs de Rijksweg in Plasmolen. Daarbij gaat het veelal om berken en elzen, maar ook om enkele eiken. De bomen zijn dit voorjaar al met een verfstip gemarkeerd en worden binnenkort geveld. De berken en elzen kapt Natuurmonumenten omwille van de veiligheid. “De bomen beginnen rot te raken en worden steeds instabieler. Ze zouden hooguit nog een paar jaar kunnen blijven staan, daarna moeten ze hoe dan ook weg”, zegt boswachter Bart van der Aa. “Door andere werkzaamheden kunnen we de bomen nu makkelijk bereiken. Daarom hebben we besloten ze nu te verwijderen.”

Bamboe bedreigt broekbos

De zomereiken gaan om een heel andere reden weg. Hier is bamboe, een invasieve exoot, de schuldige. Boswachter Bart legt uit wat het probleem is: “Bamboe komt van nature niet in dit gebied voor. Het is een plant die erg woekert en andere planten verdringt. Als we niets doen, vormt de bamboe over een tijdje een gevaar voor de planten in het aangrenzende broekbos, een moerasbos. Hier staan de bomen het hele jaar door met hun wortels in de natte bodem. Het is een bijzondere plek met zeldzame planten en dieren. Zoals de zeggekorfslak, een speciaal landslakje dat leeft van de schimmels op moerasplanten.”

Om te voorkomen dat de bamboe het broekbos bereikt, haalt Natuurmonumenten de exoot in opdracht van de provincie Limburg weg. Maar bamboe woekert ook ín de bodem, waar zijn wortelstokken tussen de wortels van de zomereiken groeien. Uittrekken lukt daardoor niet. Daarom moeten helaas enkele zomereiken wijken. Natuurmonumenten plant er nieuwe bomen voor terug. Of dat weer zomereiken worden, is nog onduidelijk. Het worden in ieder geval wel wat grotere, inheemse bomen, zodat planten en dieren er meteen van profiteren.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd