Nationaal Park Veluwezoom
- Erfgoed ontdekken
- Eten en drinken
- Fietsen
- Hardlopen
- Mountainbiken
- Geschikt voor rolstoel
- Wandelen
- Rolstoel met begeleider
- Bekijk alle routes
Welkom in Veluwezoom
Alles hangt met elkaar samen in de Veluwezoom. De mestkever draait een bolletje uit de poep van een hert. Het hert zoekt beschutting tussen de bomen, en graast op de heide. Op de heide leven insecten en reptielen, die voedsel zijn voor de vogels. In de ongerepte natuur van Veluwezoom ben je toeschouwer van dit fascinerende schouwspel.
Susanne Blommaert
Boswachter van dit gebied
Over het gebied
Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf. Nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Op de Posbank bijvoorbeeld kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken.
In dit natuurgebied bij Arnhem kun je heel veel doen. Kom wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden op Veluwezoom. Onderweg strijk je neer op een gezellig terras. Je neemt ook nog een kijkje in het bezoekerscentrum. De kinderen vermaken zich ondertussen in de speelnatuur van OERRR. Houd je meer van rust? Dieper in het gebied kom je op plekken waar je bijna geen mens tegenkomt.
Rijkdom aan dieren in de Veluwezoom
Met 350 kilometer aan paden kun je hier zomaar wilde zwijnen, reeën of herten tegenkomen. Deze dieren kunnen via ecoduct Terlet naar andere gebieden op de Veluwe trekken, zoals het Deelerwoud. Tijdens een wandeling kom je bijna zeker Schotse hooglanders tegen. Deze runderen leven net als de wilde dieren in het gebied. Ook grazen hier IJslandse paarden en een schaapskudde. Goed voor de vele bijzondere planten, vogels en insecten. En leuk voor de wandelaar die van afwisseling houdt. De zuidrand van Veluwezoom ziet er op veel punten anders uit dan de rest van het gebied. Hier liggen de landgoederen Beekhuizen, Heuven en Rhederoord, waar je kunt wandelen over statige lanen en door oude loofbossen. Onderweg steek je een klaterende beek over. Neem een kijkje op landgoed Beekhuizen, bij schaapskooi Heuven en wandel langs de portierswoning Rhederoord.
Geschiedenis van de Veluwezoom
In 1911 kocht Natuurmonumenten het eerste stukje Veluwezoom. Sindsdien verwierf Natuurmonumenten steeds meer gebieden in de buurt. Zo groeide de Veluwezoom uit tot het uitgestrekte natuurgebied van vandaag, met de garantie van eeuwige bescherming.
De Carolinahoeve
Nabij de Onzalige Bossen en Hagenau in het Nationaal Park Veluwezoom ligt De Carolina Hoeve. Dit restaurant ligt op 5 km vanaf het bezoekerscentrum en 1,5 kilometer vanaf de parkeerplaats Lappendeken. Kom tot rust met een gerecht gemaakt, met lokale en biologische ingrediënten, terwijl de hooglanders langs het raam lopen. Waar maak je dat nu nog mee? Nou, bij De Carolinahoeve!
Agenda
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Bezoekerscentrum Veluwezoom
- Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden (GD)
- 026 - 497 91 00
- [email protected]
- Parkeerplaats Heuvenseweg Heuvenseweg 5, 6991 JE Rheden (GD) Routebeschrijving
Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Veluwezoom: Wandel vanaf de parkeerplaats in de richting van de vlaggen. Volg het klinkerpad naar het bezoekerscentrum.
Toegankelijkheid
Huisregels
Praktisch
Verkennen
Veelgestelde vragen
Nieuws
Direct naar
- Bezienswaardigheden
- Tips
- Kinderfeestjes
- Speurtochten
- Schoolactiviteiten
- Groepsuitjes
- Bedrijfsuitjes
- Vergaderlocaties
- Vrijwilligersvacatures
Wat wij hier doen
Wat doen wij hier
Natuurmonumenten houdt Nationaal Park Veluwezoom al ruim honderd jaar in topconditie. We zetten runderen, paarden en schapen in om heide en stuifzandgebieden open te houden. In het bos krijgen inheemse bomen de ruimte. Op landgoederen onderhouden we lanen, weides en waterpartijen. Zo creëren we ideale omstandigheden voor onze planten en dieren. We zetten ons in om dit drukbezochte natuurgebied in de toekomst goed toegankelijk te houden voor verschillende gebruikersgroepen. De natuur staat hierbij voorop, want natuur beschermen is en blijft ons belangrijkste doel.