Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Smaakvol Landschap bij Arnhem

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Fietsroute Smaakvol Landschap bij Arnhem
4 uur 30
54,19 km

Over de route

Gevarieerde fietsroute van zo’n 55 km in de omgeving van Arnhem met als rode draad de smaak van het landschap. Tijdens deze fietsroute die onder meer Bezoekerscentrum Veluwezoom en het Nederlands Openluchtmuseum aandoet, kom je langs diverse plekken waar je kennis kunt maken met wilde zwijnen, herten, reeën, schapen, Schotse hooglanders en brandrode runderen.

Wilde zwijnen, herten, reeën, schapen, Schotse hooglanders en brandrode runderen. Ze dienen als stoffering van het landschap en leveren in dat landschap een bijdrage aan het beheer van het gebied. De dieren lopen al eeuwenlang in ons landschap rond. Alleen de Schotse hooglander is hier in het Nationaal Park Veluwezoom pas in 1982 als ‘grote grazer’ geïntroduceerd. Dit gebied is een van de oudste en grootste aaneengesloten gebieden van Natuurmonumenten.

De routebeschrijving is aan de hand van het fietsknooppunten-netwerk. Voor meer info, zie https://www.fietseropuit.nl/.

Waar kun je starten

bezoekerscentrum Veluwezoom
Ga je op ontdekkingstocht in het Nationaal Park Veluwezoom? Begin je wandel- of fietstocht na een bezoek aan het Bezoekerscentrum Veluwezoom.

Wat kom je onderweg tegen?

Eten & Drinken bij WOODZ
Ambassadeur van Natuurmonumenten
Het Interieur van Woodz

1. Restaurant Woodz - Buitenplaats Beekhuizen

Begin de fietstocht goed met de soep van de dag bij Restaurant Woodz. Deze tussenstop is heerlijk om even te genieten van de omgeving, want deze proef je terug. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met biologische of lokale ingrediënten. Neem plaats en geniet van een heerlijke lunch, diner, een drankje, of zelfs een overnachting. Woodz is namelijk op de Buitenplaats Beekhuizen.

Nederlands Openluchtmuseum
Nederlands Openluchtmuseum

2. Nederlands Openluchtmuseum

Vanuit het Bezoekerscentrum fiets je over de Heuvenseweg naar knooppunt 69. Daarna achtereenvolgens punt 66, 67, 71 en 48. Tussen knooppunt 48 en 47 ligt het Nederlands Openluchtmuseum. De laatste zaterdag van oktober hangt in het Nederlands Openluchtmuseum een pas geslacht varken op de ladder. In het museum is te zien hoe burger of boer hun varken verwerkten tot wintervoorraad. Balkenbrij en zult werden vrij snel opgegeten, kaantjes, worst en gedroogd (eerst gezouten) spek of ham en ander gezouten, of later geweckt, vlees kwamen later aan de beurt. Als in het voorjaar het spek niet meer zo heel lekker was, werd het meegekookt met de stamppot. Van de geur van bederf proefde je dan veel minder. In de boerderij uit Varik wordt elke dag gekookt en kan de bezoeker proeven wat de pot schaft.

Terletse Heide
Terletse Heide
Terletse Heide

3. Terletse Heide

Na het Openluchtmuseum rechtsaf de Cattepoelseweg op. Deze volgen naar knooppunt 47. Daarna via knooppunt 46, 4, 3 en 24  A50 oversteken, daarna direct linksaf naar knooppunt 1. Tussen 1 en 68 ligt Terlet.Bij Terlet, vroeger de hoeve 'Ter Leth', lopen nu Schotse hooglanders. Sinds 1982 lopen deze runderen hier rond. Kenners vinden het vlees, dooraderd met vet, bijzonder smakelijk. Je kunt het onder andere kopen bij Bezoekerscentrum Sonsbeek onder benamingen als 'wildernisvlees' en 'wilde biefstuk'.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda