Voor het tweede jaar op rij stond de maand november in het Geul en Gulpdal in het teken van Natuurkracht. Ruim 2000 deelnemers trotseerden weer en wind om hagen te planten, voortuinen te vergroenen, drainages te verwijderen en takkenwallen aan te leggen. Al deze activiteiten versterken de waterbergingscapaciteit van het landschap en zorgen ervoor dat de natuur als een spons kan werken.
Zaterdag 23 november zijn de laatste werkzaamheden van het Natuurkracht-project ‘Ora et Labora’ afgerond. Samen met vrijwilligers van Natuurkracht en vanuit de directe omgeving, hebben de zusters van Priorij Regina Pacis te Valkenburg maar liefst 39 fruitbomen en een struweelhaag aangeplant. Door deze nieuwe inrichting kan het perceel op de helling veel meer water vasthouden. Het project is dan wel afgerond, maar het werk voor de zusters en de gemeenschap begint nu pas echt.
Ten zuiden van Oud-Valkenburg ligt het Sint-Jansbos: een typisch Zuid-Limburgs hellingbos. Hier zijn we gestart met het werk in de bosrand én in de kalkgraslanden ten noorden van het bos. Door die werkzaamheden krijgen de typische soorten die hier van oudsher voorkomen, weer meer kansen.
Zuid-Limburg is rijk aan kalksteengroeven en -grotten. Sommige groeven zijn in het landschap goed zichtbaar. Andere zijn in de loop der jaren bedolven onder aarde, struiken en bomen. Zoals de groeve Luijten in de Wiemersdel. De groeve ligt net achter de huizen aan de Sibbergrubbe, tussen Valkenburg en Sibbe, en is helemaal overwoekerd. Dat is zonde, want de typische kalkrotssoorten krijgen zo geen kans. Binnenkort gaan we daar verandering in brengen.
Deze vernieuwde wandelroute is een eerbetoon aan Eli Heimans (1861 - 1914). Als liefhebber van natuur en landschap rondom de Volmolen in Epen schreef hij vol verwondering zijn boekje "Uit ons Krijtland". Beleef tijdens deze wandelroute zijn ontdekking van het authentieke Geuldal opnieuw.
Tussen Oud-Valkenburg en Walem ligt de Däölkesberg. Een adembenemend mooie plek, waar de zachtgele kalkrotswand wordt omringd door bloeiende weides. De komende tijd gaat Natuurmonumenten de zeldzame kwaliteiten van dit bijzondere natuurgebied versterken. Net als op andere plekken rond Valkenburg.
Natuurmonumenten maakt zich samen met andere natuurorganisaties sterk voor een biodivers en klimaatrobuust Geuldal en Noordal waar bezoekers kunnen genieten van de natuur en cultuurhistorie. Het Geuldal is volop in beweging. Voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen is er een digitale nieuwsbrief.
De historische Volmolen te Epen is voor Natuurmonumenten een belangrijke plek om in contact te komen met haar bezoekers. Daarom gaat ze er in 2024 voor zorgen dat bezoekers het verdwenen ambacht van het vollen van wol weer kunnen beleven en zal ze een vrijwilligersruimte realiseren. Verder is de installatie voor het ambachtelijk malen van graan vernieuwd en gaat er in een tweede fase een nieuwe expo gerealiseerd worden.
Natuurkracht heeft onlangs de aanvraag van de zusters van Priorij Regina Pacis te Valkenburg gehonoreerd, om 2 hectare akker van de Priorij om te vormen naar een hoogstamboomgaard met extensieve begrazing. Deze aanvraag met de naam ‘Ora et Labora’ is onlangs met behulp van Natuurmonumenten ingediend bij Natuurkracht. Door dit initiatief, dat tevens tot stand is gekomen door het Groendoen Fonds van Trees for All en de gemeente Valkenburg, wordt de wateroverlast bij Valkenburg op een natuurlijke wijze verminderd. De verschillende werkzaamheden die uit dit project voortkomen, gaan vrijdag 8 maart van start.
Een natuurlijker landschap maakt het Geuldal veiliger en helpt om wateroverlast en droogte tegen te gaan. Door aanpassingen in inrichting en gebruik kan het landschap meer regenwater opnemen, opslaan en vertraagd afgeven. Dat blijkt uit de studie ‘Water vasthouden en vertragen in het Geuldal’ van Bureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water die is uitgevoerd in opdracht van de coalitie Natuurkracht.