Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken aan de Wiemersdel

01 november 2024 | Bianca de Craen

Zuid-Limburg is rijk aan kalksteengroeven en -grotten. Sommige groeven zijn in het landschap goed zichtbaar. Andere zijn in de loop der jaren bedolven onder aarde, struiken en bomen. Zoals de groeve Luijten in de Wiemersdel. De groeve ligt net achter de huizen aan de Sibbergrubbe, tussen Valkenburg en Sibbe, en is helemaal overwoekerd. Dat is zonde, want de typische kalkrotssoorten krijgen zo geen kans. Binnenkort gaan we daar verandering in brengen.

Zicht op de Wiemersdel vanaf de naastgelegen weide

Potentie

De groeve Luijten heeft veel potentie voor kalkrotsbegroeiing. Die is zeldzaam in Nederland, want kalkrotsen komen in ons land maar weinig voor. Bij de groeve Luijten kunnen we de omstandigheden zo aanpassen, dat ze ideaal worden voor zeldzame soorten die houden van een kalkrijke, voedselarme bodem. Daarom zijn we sinds kort in de Wiemersdel aan het werk. We gaan drie dingen doen: we maken de kalkrots vrij, maken de bosrand open, en voeren in een strook van het bos hakhoutbeheer uit. 

Bosrand- en hakhoutbeheer

Vlak achter de huizen maken we open plekken in de bosrand. Daardoor ontstaat er een onregelmatige bosrand waarin tal van planten en dieren een geschikte leefomgeving vinden. In de 20 meter daarachter voeren we hakhoutbeheer uit. Dat is een traditionele vorm van beheer waarbij bomen en struiken periodiek en perceelsgewijs worden afgezaagd. Zo valt er meer licht op de bodem, waardoor soorten die hier traditioneel voorkomen beter behouden blijven. 

Zuurbes

Zuurbes

Kalkrotssoorten

Als het bosonderhoud klaar is, halen we op de groeve bomen en andere begroeiing weg. Dat wordt een flinke klus, want de groeve is lastig bereikbaar en ligt in een steile helling. Het hout voeren we af. Als de werkzaamheden zijn uitgevoerd,  komt de kalk aan de oppervlakte en valt er meer zonlicht op de bodem. De karakteristieke kalkrotssoorten, zoals orchidee en zuurbes, krijgen zo meer licht en ruimte. 

Schapen

Bovendien komt er een doorgang vanuit de groeve naar het grasland daarnaast. Schapen zullen de groeve én het grasland daarna regelmatig begrazen. Zo kunnen gras en struiken de groeve niet opnieuw overwoekeren. En krijgen insecten en andere dieren een steeds betere doorgang naar gebieden verderop in het landschap. 

Meer weten?

Lees meer over de werkzaamheden in het Geuldal op de projectpagina. Of abonneer je op onze digitale nieuwsbrief, speciaal voor het Geuldal en Noordal. 

Bianca de Craen
Bianca de Craen