Gelderland
- Erfgoed ontdekken
- Eten en drinken
- Fietsen
- Hardlopen
- Honden niet toegestaan
- Mountainbiken
- Geschikt voor rolstoel
- Wandelen
- Rolstoel met begeleider
- Bekijk alle routes
Welkom in Gelderland
Natuurmonumenten beschermt in Gelderland ongeveer 20.000 hectare natuur, verdeeld over 60 natuurgebieden en landgoederen. Vooral op de Veluwe en in de Achterhoek. Langs de IJssel, tussen Arnhem en Doesburg, werkt Natuurmonumenten aan de realisatie van nieuwe natuur in het Rivierklimaatpark.
Natuurmonumenten
Boswachter van dit gebied
Over de provincie
Over de provincie Gelderland
Natuurmonumenten beschermt in Gelderland ongeveer 20.000 hectare natuur, verdeeld over 60 natuurgebieden en landgoederen. Vooral op de Veluwe en in de Achterhoek. Langs de IJssel, tussen Arnhem en Doesburg, werkt Natuurmonumenten aan de realisatie van nieuwe natuur in het Rivierklimaatpark.
De Veluwe
Op de Veluwe beheert Natuurmonumenten uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden, droge stuifzandvlaktes, oude landbouwenclaves, beekdalen en stijlvolle landgoederen. Je kunt er genieten van de oneindige ruimte, de wilde dieren, de rust, de stilte. Op tal van plekken is bovendien de (cultuur)historie zichtbaar, van de steentijd tot en met de middeleeuwse keuterboertjes en de latere landgoedeigenaren van de randgebieden van de Veluwe.
Achterhoek
In de Achterhoek en de Graafschap kun je genieten van een afwisselend natuur- en cultuurlandschap, met historische landgoederen en ook bijzondere hoogveengebieden. Dankzij jarenlange zorg, de aankoop en inrichting van een bufferzone om het veen en ingrepen in de waterhuishouding is de natuur hersteld. Dit werk is bekroond door de kraanvogel die er sinds meer dan 100 jaar weer is gaan broeden.
De Achterhoek in de toekomst
De mens heeft het kleinschalige boerenlandschap van de Achterhoek gecreëerd. Natuurmonumenten maakt zich sterk voor het behoud van dit landschap, zoals op landgoed Hackfort bij Vorden. Door schaalvergroting in de landbouw staan deze landschappen onder druk. Steeds meer gebouwen op landgoederen verliezen hun oorspronkelijke functie. Om het karakter van de landgoederen te behouden, zoekt NM naar nieuwe functies en nieuwe economische pijlers voor de landgoederen.
Rivierklimaatpark
Het klimaat verandert. De rivieren zullen meer water in kortere tijd moeten afvoeren en in de zomer zal er vaker gebrek aan water zijn. In haar huidige vorm kan de IJssel tussen Arnhem en Giesbeek deze klimaatverandering nog niet aan. De aaneenschakeling van dijken, bedrijven, spoorwegen en wegen, bruggen en havens maakt dat er weinig ruimte is om de IJssel een ruimer stroomgebied te geven.
Rivierklimaatpark in de toekomst
Natuurmonumenten wil, samen met de gemeenten Arnhem, Westervoort, Rheden en Zevenaar, de gevolgen van klimaatverandering in de IJsselpoort het hoofd bieden en oplossingen zoeken die goed zijn voor de natuur, recreatie, economie en waterveiligheid. Natuurgebieden in het Rivierklimaatpark liggen in de Velperwaarden en de Vaalwaard.
Ontdek de natuurgebieden van Natuurmonumenten in Gelderland
Beekvliet
Bergherbos
Bevermeer
De Bijvanck
Deelerwoud
Dorth
Het Enzerinck
Grote Veld
Hackfort
Hekenbroek
IJsselvallei
Korenburgerveen
Leuvenumse bossen
Oldenaller
Oud Groevenbeek
Planken Wambuis
Velhorst
Nationaal Park Veluwezoom
Veluwemeerkust
't Walien
Winterswijk
Wolfheze
Zwarte Broek