Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Landgoed Hackfort

Kasteel Hackfort

Gelders kasteel in het boerenland

Wat ik prachtig vind aan Hackfort is de eenheid van kasteel, parkbos, moestuin en boomgaard met het kleinschalige boerenlandschap eromheen. Om dat samen met een hele groep vrijwilligers in stand te mogen houden, dat voelt elke dag nog als een hele eer! Vooral in het voorjaar is het hier adembenemend mooi met alle voorjaarsbloeiers.

Harm Peter de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Landgoed Hackfort

Over het gebied

Landgoed Hackfort: eeuwenoud landschap en gebouwen vol boeiende verhalen

Midden in het aantrekkelijke coulisselandschap, vlakbij het pittoreske dorp Vorden, ligt landgoed Hackfort. Je vindt hier talrijke bezienswaardigheden, prachtig bewaard cultuur erfgoed omringd door natuurlijk landschap, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tientallen authentieke boerderijen, het kasteel met parkbos, koetshuis, watermolen, graanakkers, bloemenweides en koeien in de kasteelweide. Hackfort biedt afwisseling op zijn Achterhoeks. Eigenaar Natuurmonumenten heet de bezoeker er graag welkom. In 2024 bestaat Hackfort 700 jaar! En dat gaan we vieren met mooie activiteiten.

Stoer kasteel met gracht en ridders

Vooral kasteel Hackfort, het stoere middelpunt van het landgoed, springt in het oog. Twee torens herinneren nog aan de burcht die landdrost Gerrit van Hackfort hier in de veertiende eeuw liet bouwen. Toentertijd met voorburcht en gracht. De bekendste bewoner uit de riddertijd is Berend van Hackfort (1475-1557). Hij trad in 1502 in dienst van de hertog van Gelre en werd zelfs bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog. Een belangrijk man voor Gelderland dus. Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van het kasteel en ander moois op het landgoed? Van mei t/m augustus verwelkomen kasteelgidsen op zaterdagmiddagen bezoekers om te dwalen door de kelder van het kasteel.

Baron(essen), boeren en boswachters

Eeuwenlang bleef het landgoed in bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. De laatste telgen waren Arend baron van Westerholt van Hackfort en zijn vier zusters, freules Sannie, Emma, Zus en Clara. Zij bepaalden dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven. De baron en freules bleven allen kinderloos, zodat het gehele landgoed bij legaat overging naar Natuurmonumenten toen de laatste barones in 1981 overleed.

Modern rentmeesterschap

Natuurmonumenten is heel trots op landgoed Hackfort en wil er goed voor zorgen. Het beheer kent vele aspecten en de nodige uitdagingen. Hoe zorgen we voor een evenwicht tussen natuur en toelaten van recreatie? Welke kansen zien boswachters om op Hackfort de landbouw en natuur beter in balans te brengen? Hoe zorgen we voor een juiste herbestemming voor voormalige agrarische erven? Om de juiste beslissingen te nemen hebben we een landgoedvisie voor Hackfort geschreven, en een speciale verdieping op de historische erven.

Lees hier de Landgoedvisie

Lees hier de Ervenvisie

Het is genieten op het kleurrijke landgoed Hackfort, met moestuin en horeca

Historische moestuin van Hackfort, tapijten met bloemen en watermolen

Samen met onze vrijwilligers zorgen de boswachters dat alles er piekfijn bij ligt. Een lust voor het oog is de historische moestuin, de "Hof van Hackfort" en de bloementapijten met stinzenplanten in het voorjaar. De molenaars zijn met recht trots op de zo’n 300 jaar oude watermolen, waar nog altijd op ambachtelijke wijze graan kan worden gemaald.

Slapen, vergaderen en vieren op stand

Wie altijd al eens prinsheerlijk heeft willen slapen en verblijven op een heus kasteel, kan een vakantiesuite (of meerdere) boeken op Hackfort. Heb je iets te vieren? Huur dan de grote zaal in het kasteel, de Van Westerholtzaal. Tip: combineer je evenement met een verblijf op het kasteel. Welkom! De suites worden verhuurd via Buitenleven vakanties, de zaal via de naast het kasteel gelegen Keuken van Hackfort.

Kortom: geniet van het prachtige, kleinschalige landgoed Hackfort; bewaard en beheerd door baron(essen), boeren en boswachters!

Hackfort

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Direct naar

Hackfort

Wat wij hier doen

Hackfort, een bloeiend landgoed

De laatste baron en zijn zussen bleven allen kinderloos. Zij lieten het landgoed na aan Natuurmonumenten zodat het bijeen zou blijven en zou worden bewaard. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers zorgen we er nu voor dat de prachtige eenheid van kleinschalig landschap en historische gebouwen behouden blijft. Rond het kasteel en in het parkbos hebben we honderdduizenden bolletjes geplant. Zo kan iedereen in het voorjaar genieten van krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen.