Vaalwaard
Rust en ruimte
Op veel plekken langs de IJssel kun je recreëren. Natuurmonumenten beheert één gebied langs de IJssel exclusief voor de planten en de dieren die daar leven: de Vaalwaard. Een rustplek waar vogels dankbaar gebruik van maken. De Vaalwaard is dus niet toegankelijk voor bezoekers, maar vogels of reeën spotten vanaf de dijk kan natuurlijk wel! Wil je graag wandelen in de uiterwaarden, kies dan voor de struinroute in de nabijgelegen Koppenwaard.
Inge Langwerden
Boswachter Communicatie en Beleven
Meer over Vaalwaard
Over het gebied
In een typisch Nederlands rivierenlandschap ligt de Vaalwaard, een smalle uiterwaard langs de IJssel. Je kunt dit natuurgebied vanaf de IJsseldijk bij De Steeg bekijken. Neem een verrekijker mee, je kunt er veel vogels spotten.
De Vaalwaard is een restant van een grote uiterwaard die door zandwinning vrijwel is verdwenen. In perioden met extreem hoog water kan het gebied volledig overstromen. De Vaalwaard is een internationaal beschermd vogelgebied.
Rustgebied
De Vaalwaard is van grote betekenis voor ganzen en steltlopers. Op de hogere delen komt soms stroomdalflora voor, zoals kruisdistel. In de lagere delen broedt soms een kwartelkoning. De knotwilgen zijn belangrijk als broedplaats voor steenuilen. Als vogelrustgebied is Vaalwaard niet toegankelijk voor publiek.
Toeristische omgeving
Pal naast de Vaalwaard ligt recreatiegebied Rhederlaag, met verschillende campings en een jachthaventje. Een pontje vanuit Rheden brengt je naar de overkant van de IJssel. Het is een geliefde omgeving om te varen, te wandelen en te fietsen.
Wandelen in de natuur
De Vaalwaard is niet toegankelijk. Maar wil je graag wandelen door bijzondere uiterwaarden-natuur, dan kun je in de buurt terecht:
- Maak een struinroute door de Koppenwaard vanaf Lathum. Start bijvoorbeeld vanaf de Bandijk en volg de markering >
- Wandel dicht bij de IJssel door de Velperwaarden >
Natuurherstel
Vanaf 2013 voerde Natuurmonumenten in de Vaalwaard werkzaamheden uit om de uiterwaarden-natuur te versterken. Later volgden de Koppenwaard en de Velperwaarden. Lees meer over het LIFE-project Floodplain Development.