Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Oisterwijkse Bossen en Vennen water

Sprookjesachtige vennen in Midden-Brabant

Een wandeling door de Oisterwijkse Bossen en Vennen raad ik iedereen aan! Hier is het ene ven nog sfeervoller dan het andere. Neem bijvoorbeeld het wonderschone Goorven - al doet de naam anders vermoeden. Goor betekent hier 'moeras'. Vroeger werd hier turf gestoken, werk dat vieze handen opleverde. Nu is het een trekpleister voor libellen, watervogels - en fotografen. Ik kom hier graag.

Irma de Potter

Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Oisterwijkse Bossen en Vennen

Over het gebied

Vlakbij Oisterwijk vind je de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een afwisselend bosgebied met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Heerlijk om doorheen te wandelen. Overal zijn doorkijkjes en op een van de vele bankjes kun je even wegdromen bij de vennen. Stevige doorstappers kunnen verder wandelen in het aangrenzende natuurgebied Kampina.

De meeste vennen in dit natuurgebied ontstonden na de laatste ijstijd. IJzige poolwinden bliezen zand op tot heuveltjes, die nu nog goed te zien zijn in het bos. Achter de heuvels vulden de uitgewaaide kommen zich met regenwater en zo ontstonden tientallen vennen. Een leemlaag in de bodem zorgt ervoor dat het water niet wegzakt. Een uitzondering is het Kolkven, dat door het kolkende water van een oude rivier is ontstaan.

Andere vennen herinneren aan hun vroegere gebruiksfunctie, zoals de Brouwkuip, waar bierbrouwers hun kuipen reinigden. Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger bluswater uitgehaald werd. Weer andere zijn vernoemd naar bekende families of personen, zoals het Speijckven en Van Esschenven. Zo heeft ieder meertje zijn eigen sfeer, zijn eigen natuur en zijn eigen verhaal. Ontdek het tijdens een van de vele wandelroutes door dit verrassende vennengebied vol kronkelpaadjes en doorkijkjes.

Gered van de ondergang

Een prachtige pauzeplek is de Van Tienhovenbank aan de rand van het Van Esschenven. De bank staat er al sinds 1935 en is vernoemd naar Pieter van Tienhoven, natuurbeschermer van het eerste uur. Hij was van 1907 t/m 1952 bestuurslid van Natuurmonumenten en speelde een hoofdrol bij de aankoop van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Net op tijd; een projectontwikkelaar wilde het bos kappen en de vennen droogleggen om er een villapark te bouwen. De plaatselijke VVV alarmeerde de toen nog jonge 'Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten. De vereniging kocht het bosgebied in 1913 aan. Sindsdien krijgt de natuur hier voorrang. Het is het leefgebied voor talrijke bijzondere planten en dieren, zoals de moeraswolfsklauw, gagel, dodaars en kuifeend. En misschien zie je vanaf de Van Tienhovenbank wel een ijsvogel op visjes jagen!

Bezoekerscentrum Oisterwijk

Bezoekerscentrum Oisterwijk is een ideaal startpunt voor een heerlijke wandel- of fietstocht door de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Je kunt hier terecht voor de mooiste wandel- en fietsroutes en excursies met de boswachter. Voor kinderen zijn er spannende speurtochten om de natuur te ontdekken. Op het terras van Groot Speijck (of binnen, bij de houtkachel) kun je genieten van een hapje en drankje. Achter het bezoekerscentrum kunnen de kinderen los in de Speelnatuur van OERRR!

Boshuis Venkraai

Al meer dan honderd jaar oud.

Boshuis Venkraai

Het historische gebouw van Boshuis Venkraai was ooit een boswachterswoning van Natuurmonumenten. Nu bieden ze een gastvrije plek voor iedereen. Geniet na je wandeling van een kop koffie, een borrel, lunch of diner, en ontdek de rijke geschiedenis van de locatie. De naam Venkraai verwijst naar de zwarte stern, een vogel die ooit in dit gebied leefde. Vergeet niet het heerlijke Brabantse worstenbroodje te proberen, ook in vegan variant!

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Nieuws

Direct naar

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Wat wij hier doen

Schoon water in de vennen

In de Oisterwijkse Bossen en Vennen zorgen we voor vennen met schoon water. In het verleden hebben we van een aantal vennen de sliblaag verwijderd en oevers hersteld. Zonlicht dringt weer het water binnen en beschijnt de waterkanten. Dit schept ruimte voor moerasplanten zoals zonnedauw en het geelbloeiende moerashertshooi. Tussen al die planten, op ondiepe opgewarmde plekjes, ontstaan kraamkamers voor kikkers en salamanders. Ook zorgen we hier voor gevarieerd bos. De naaldbossen, ooit aangeplant als productiebos voor de mijnbouw, worden steeds gemengder. Gunstig voor planten en dieren én aantrekkelijk om doorheen te wandelen.