Ga direct naar inhoud
Nieuws

Uitbaters Boshuis Venkraai ontvangen foto van ruim een eeuw geleden

17 oktober 2024 | Annette den Dulk

Op 20 oktober 2024 is het 110 jaar geleden dat Gerardus Peijnenburg met zijn vrouw Johanna en hun acht kinderen het huidige Boshuis Venkraai betrokken. Gerardus was de eerste boswachter van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. In die tijd woonde de boswachter in het gebied. Het tegenwoordige Boshuis Venkraai was destijds de nieuw gebouwde boswachterswoning. Ter gelegenheid van dit 110-jarige jubileum dook zijn kleinzoon, Gerard Peijnenburg, in de archieven. Tijdens zijn zoektocht stuitte hij op een unieke foto van zijn opa en oma in de deuropening van hun boswachterswoning. Vandaag de dag is deze deur nog steeds aanwezig in de zijkant van het pand. Deze foto heeft Gerard samen met zijn neef Hans Peijnenburg onlangs overhandigd aan de huidige uitbaters van het boscafé: Judith, Jacqueline en Bart.

110 jaar Venkraai, uitreiking van een oude foto met de eerste bewoners.

Boswachtersgen

Opa Gerardus Peijnenburg werd op 20 oktober 1914 door de vereniging Natuurmonumenten aangesteld als eerste boswachter van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Gerard Peijnenburg: “Opa had een dienstverband van 80% gekregen bij Natuurmonumenten. Om het salaris van opa aan te vullen, kreeg oma in mei 1915 toestemming om limonade, koffie en thee te verkopen vanuit de voorkamer van het huis. Op 19 januari 1917 overleed mijn opa en bleef oma achter met haar acht kinderen. Voor zover ik terug heb kunnen vinden, heeft mijn oom Cornelis (Cees) in 1920 in de Oisterwijkse Bossen en Vennen het stokje van mijn opa overgenomen. Tussen de dood van mijn opa in 1917 en het aanstellen van ome Cees in 1920 is er tijdelijk een bosarbeider aangesteld met het toezicht. Mijn ome Cees werd dus de tweede officiële boswachter van het natuurgebied. Hij ging echter niet in het huidige Boshuis Venkraai wonen, maar betrok volgens de documentatie die ik heb teruggevonden “Chalêt Groot Speyck” in Oisterwijk.” Het boswachtersgen zat duidelijk in de familie Peijnenburg, want ook een andere zoon van Gerardus werd boswachter bij Natuurmonumenten: Johannes (Jan) werd in 1917 op vijftienjarige leeftijd aangesteld als boswachter van de Loonse en Drunense Duinen. 

Gerardus en Johanna Peijnenburg

Gerardus en Johanna Peijnenburg in 1914 bij de voordeur van de nieuw gebouwde boswachterswoning

Boshuis Venkraai

Al bijna 110 jaar is de oude boswachterswoning in gebruik om wandelaars, fietsers en ruiters te voorzien van een drankje. De traditie van het gastheerschap is nu in handen van Judith, Jacqueline en Bart. Judith: “Bezoekers hebben tegenwoordig een ruimere keuze aan hapjes en drankjes dan in 1915! Daarnaast gebruiken we niet alleen meer de voorkamer en hebben we ook een ruim bosterras rondom het pand.” Het dak van het boscafé is onlangs geïsoleerd en gerenoveerd door Natuurmonumenten, die nog steeds eigenaar is van dit stukje cultuurhistorisch erfgoed. Boshuis Venkraai heeft in Oisterwijk de status van gemeentelijk monument. Judith: “Daarom is het ook extra leuk dat wij nu de eerste foto van het pand hebben ontvangen. Hij krijgt een mooi plekje in ons Boshuis!”

Boshuis Venkraai

Boshuis Venkraai met groot bosterras

Wandelen via Boshuis Venkraai

Er zijn verschillende wandelroutes die langs Boshuis Venkraai komen. Wandel bijvoorbeeld eens de 4 kilometer rondom het Goorven. Een prachtige combinatie van natuur en historie! 

Annette den Dulk
Annette den Dulk