Ga direct naar inhoud
Nieuws

De mestkever, een kleine grote grondverzetter

18 december 2020 | Simone Damhof

Lopend door het Witte Veen zagen we ze ineens. Verspreid over een paar honderd vierkante meter ontdekten we tientallen gekleurde bergjes. Het waren uitwerpselen van de Schotse hooglander met daaromheen kleine hoopjes lichtgekleurd zand. Het resultaat van actieve mestkevers.

mestkever

Klein beestje met een grote rol

Mestkevers zijn heel klein, maar ze spelen een belangrijke rol in de bodemkwaliteit. Ze maken  de grond los en mengen de bodem. Doordat ze meer mest begraven dan opeten helpen ze om de bodem vruchtbaarder te maken.

Grote grondverzetter in actie

Als de mestkever een partner heeft gevonden graven ze samen tunnels in de grond om eitjes in te leggen. De eerste tunnel verticaal naar beneden, vaak wel een halve meter diep. Vervolgens maken ze hier allemaal zijgangen aan. Uit berekeningen blijkt dat bepaalde soorten mestkevers op deze manier wel tot honderden kilo’s per hectare per jaar aan grond verzetten.

Maaltijd van mest

Met stevige poten zijn ze in het Witte Veen druk in de weer met de mest van de hooglanders. Een gedeelte gebruiken ze voor eigen consumptie. Aan het begin van de gegraven zijgang leggen ze een eitje en de rest van de gegraven tunnels proppen ze helemaal vol met mest. Daarna sluiten ze de uitgang met aarde af. Als de larve uitkomt staat het maaltje poep al voor hem klaar in de gang.

mestkever

Een mestkever is zo sterk, dat hij meer dan 1000 keer zijn eigen gewicht kan trekken. Dat is hetzelfde als wanneer een mens van 70 kilogram 6 volgeladen dubbeldekkers zou trekken.

Tijdelijk paartje

De mestkever is vooral ’s nachts actief. We zien 'm niet vaak. Het resultaat van zijn werk kunnen we wel overdag bewonderen. Een paar weken per jaar zien we een landschap met tientallen gekleurde bergjes. Na een paar weken als de tunnels klaar zijn en de eitjes gelegd, gaan het mannetje en vrouwtje weer ieder hun eigen weg. 

Levende poep is beter

Zo’n grote mestfauna als in het Witte Veen zie je alleen bij  poep van grazers die niet met ontwormingsmiddelen zijn behandeld. Behandelde grazers hebben dode poep, daar hebben de insecten niks aan. Sterker nog: ze gaan er zelfs dood van omdat de bestrijdingsmiddelen er nog in zitten.

Zelf zien? Kom naar het Witte Veen!

het Witte Veen leent zich bij uitstek voor een winterwandeling. Ongetwijfeld kom je oog in oog te staan met hooglanders in het Witte Veen. De bergjes die de mestkevers van de hooglanderpoep maken kom je dan ook vast tegen. Je kunt hier de wandelroute downloaden. Ook in andere gebieden van Natuurmonumenten grazen hooglanders. Hier vind je een overzicht. Hooglanders zien er aaibaar uit en hebben een rustig karakter. Maar toch zijn het wilde dieren. De moederdieren zijn zeer beschermend naar hun jong. Hoe jonger het kalf, hoe alerter de moeder. Hou minimaal 25 meter afstand. 

Simone Damhof
Simone Damhof