BinnensteBuiten: onderzoek doodhoutkevers op Planken Wambuis
Gemist? Televisie-uitzending over onderzoek naar doodhoutkevers. Bomen die ziek worden, omwaaien of waar takken uitvallen vormen voor veel insecten een bron van leven. Samen met Wageningen Universiteit doet Natuurmonumenten in de bossen van Planken Wambuis onderzoek aan grove dennen.
Samen met de Wageningse onderzoeker Rick Buesink onderzoeken we welke manier van dood hout maken in voormalige productiebossen – bossen met een laag aandeel aan dood hout - de meeste diversiteit aan kevers oplevert. Om het natuurlijk sterfteproces na te bootsen, zijn bomen op zeven verschillende manieren beschadigd. Ze verzwakken daardoor en gaan langzaam dood. Naast Planken Wambuis vindt dit onderzoek plaats in twee andere Veluwse natuurgebieden: Leuvenumse bossen en Reeënberg.
Insectenvallen
Geplaatste insectenvallen tonen welke kevers aan welke vorm van dood hout de voorkeur geven. Wist je dat in Nederland zo’n 4500 soort kevers leven en maar liefst 750 keversoorten dood hout nodig hebben om te overleven?
Soorten als boktor, truffelkever of schorsknaagkever. Ze dragen bij aan de cyclus van voedingsstoffen in het bos, zijn bestuivers en voedselbron voor spechten, wilde zwijnen, vleermuizen en andere dieren.
Doodhoutkevers - truffelkever en schorsknaagkever
Bekijk de uitzending BinnensteBuiten
In de uitzending zie je Rick’s fascinatie voor doodhoutkevers. Hij ziet de bomen dan ook het liefst dood. Want dat is goed voor deze kevertjes en de biodiversiteit! Heb je wel eens gehoord van het schorsknotje? Het is de enige in Nederland voorkomende loopkever die onder schors leeft. De uitzending werkt aanstekelijk om dode bomen zelf eens van dichtbij te bekijken.
Boswachter Siard Aaron de Meijer helpt hem bij het omlieren van een flinke grove den. Echt indrukwekkend om te zien! Het is een van de manieren om dode bomen te maken. Hierbij wordt de boom met wortel en al uit de grond getrokken. De omgevallen boom met stronk en wortelkluit zorgt voor nog meer biodiversiteit.
Bekijk de uitzending terug via de website van BinnensteBuiten.
Zelf op pad om Planken Wambuis te ontdekken?
Kom genieten van de mooie wandelroutes en fietsroute door Planken Wambuis: