Samenwerken in het land van Van Gogh en Roland Holst
De Turfvaartse landgoederen liggen vlakbij de geboortegrond van Vincent van Gogh. Bovendien noemde de schilder deze streek vaak in zijn brieven. Nu krijgen kunstenaars de kans om zich in diezelfde omgeving te laten inspireren. Eva Geene van het Vincent van GoghHuis in Zundert en Miranda Fieret van Natuurmonumenten West-Brabant brengen kunst en natuur zoveel mogelijk samen. Bijvoorbeeld op de Oude Buisse Heide waar het echtpaar Roland Holst woonde/werkte en vele kopstukken uit literatuur, politiek, kunst, architectuur en wetenschap ontving. Eva: “In de Herenkamer kun je de interviews van toen horen in speciale stoelen die uit ons kunstcentrum komen".
De natuur is belangrijk voor Eva Geene (rechts op de foto) die graag wandelt in de beheergebieden van Natuurmonumenten bij Zundert. “Net als Vincent dat ooit hier deed. Zijn jeugdjaren in zijn geboortestreek kom je tegen in de ‘Atlas Van Gogh in Brabant’ geschreven door Helewise Berger en Ron Dirven.” Laatstgenoemde is directeur/conservator van het Vincent van GoghHuis waarin ook VVV Zundert huist en Eva werkt als coördinator/curator. “We hebben een klein organisatieteam dat versterkt wordt door 100 vrijwilligers, onder wie Ad de Klerk die tevens voor Natuurmonumenten vrijwillig gids is.” Miranda knikt: “En dat is niet de enige link, want Natuurmonumenten West-Brabant werkt al vele jaren graag samen met het Vincent van GoghHuis. Dit resulteert in diverse samenwerkingsprojecten”.
‘Het boek van de Buissche Heide’
Een van die samenwerkingssuccessen was een speciaal Roland Holst jaar. Eva: “Dit gezamenlijke project met expositie, bijhorend boek met teksten van o.a. Elsbeth Etty, film en allerlei activiteiten op de Oude Buisse Heide trok zo’n 10.000 bezoekers!” Miranda: “Henriette en Richard Roland Holst hadden op ons landgoed hun zomerverblijf en atelier. De natuur die Van Gogh zo lyrisch beschreef inspireerde ook het kunstenaarsechtpaar. Richard kreeg er de inspiratie voor zijn kunst, Henriette voor haar gedichten. Ze vonden hier de rust en ruimte voor bezinning en in de Herenkamer hadden ze gesprekken met vele beroemde gasten.” Eva: “Als je in de stoelen zit hoor je de interviews van toen, met o.a. bekende politici.
De tentoonstelling ‘Het boek van de Buissche Heide’ was deels in het Vincent van GoghHuis en deels op de Oude Buisse Heide. Op het landgoed lieten kunstinstallaties van o.a. Will Beckers en Lucia Luptáková de bezoeker op een andere manier naar de natuur kijken. Samen met de boswachters stemden we af welke plaatsen daarvoor geschikt waren. Bij de Angorahoeve vertoonden we de film van Digna Sincke over Henriette Roland Holst: ‘Droom en Daad’, die tevens te zien was op het Nederlands Film Festival. In de Herenkamer gingen later kunstenaars en schrijvers in gesprek over Kunst & Samenleving met politicus Jan Marijnissen. Ron Dirven was gespreksleider en ook Miranda en ik waren daarbij aanwezig.”
Inspirerende landgoederen
De Turfvaartse landgoederen bij Zundert speelden een belangrijke rol in het leven van het echtpaar Roland Holst en dat van Vincent van Gogh. Eva: “Vincent romantiseerde zijn geboortestreek in zijn brieven en is die altijd blijven herinneren. Hij kreeg er zijn eerste tekenlessen en zwierf graag rond in de natuur. Zijn vader was dominee, dus Vincent ging als kind zeker mee op bezoek bij de protestantse bewoners van De Moeren.
Op dit landgoed vormen de natuur en de herinnering aan Vincent nu een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars. In de historische ‘Tiendenschuur’ naast het landhuis hebben we een gastatelier ingericht. Hier mogen kunstenaars twee maanden werken als artist-in-residence. Zoals Jazmin Charalambous en Felix Mohr die van natuurlijke materialen hun gekleurde inkt maken. Schrijvers, fotograven en tekenaars die aansluiten bij onze projecten verblijven soms in een bungalow die hoort bij het Trappistenklooster op het landgoed. Ook kunstenaar André Smits logeerde hier terwijl hij een muurschildering aan het maken was in de tuin van het Vincent Van GoghHuis. Als bedankje beschilderde hij een steen uit de oude steenweg waarover Vincent gelopen moet hebben en schonk deze aan de Abdij.”
Miranda: “Zo fijn dat onze beheergebieden lang na Vincent van Gogh en Roland Holst een inspirerende magneet blijven vormen voor kunstenaars en dat Eva en ik beiden enthousiast zijn over onze samenwerking. ” Eva beaamt: “Goed dat we met elkaar natuur en cultuur ook voor onze bezoekers samen brengen, bijvoorbeeld in gecombineerde routes en groepsuitjes. We nodigen Natuurmonumenten regelmatig uit om mee te denken over nieuwe ontwikkelingen en vice versa. Dat Miranda en ik beiden werkervaring in de kunstsector hebben maakt dat we vaak dezelfde taal te spreken.”
“We hopen met onze gezamenlijke projecten nóg meer verwondering te brengen dan de natuur al geeft. Daarvan zullen zowel natuur- als cultuurliefhebbers genieten!”
Laat je ook inspireren voor een bezoek aan ons. Kijk hier voor meer info over:
Het Vincent van GoghHuis
Tekst en foto: Ans Goorden