Ga direct naar inhoud
Nieuws

Heideterreinen verbinden op de Turfvaartse Landgoederen

10 september 2024 | Miranda Fieret

Natuurmonumenten verbindt heideterreinen met elkaar. Deze zogenaamde 'heidecorridors' zijn een belangrijke schakel om de biodiversiteit op de Turfvaartse Landgoederen te bevorderen. We halen met name wilgen weg waar roofdieren in kunnen zitten om het gebied af zoeken naar een lekker hapje. Er zijn nog genoeg plekken waar deze predatoren hun gang kunnen gaan. De nachtzwaluw en gladde slang hebben daarentegen maar een heel klein leefgebied.

Nachtzwaluw in de heide

Deze zogenaamde 'heidecorridors' zijn een belangrijke schakel om de biodiversiteit op de Turfvaartse Landgoederen te bevorderen. We halen met name wilgen weg waar roofdieren in kunnen zitten om het gebied af zoeken naar een lekker hapje. Er zijn nog genoeg plekken waar deze predatoren hun gang kunnen gaan. De nachtzwaluw en gladde slang hebben daarentegen maar een heel klein leefgebied.

Nachtzwaluw
De nachtzwaluw is zo goed als onzichtbaar. Deze vogel gaat met zijn verenpak helemaal op in de omgeving. De nachtzwaluw broedt in open gebieden, zoals op de grond in heidevelden, zandverstuivingen. Ook in de lucht vliegt hij geruisloos. In het donker en in het broedseizoen maakt deze bijzondere vogel een ratelend geluid dat van ver te horen is.

Gladde slang
De Reten is een echte verbindingszone voor de gladde slang. Deze bijzondere slangen laten zich niet snel zien en kunnen wel 16 jaar oud worden. Ze zijn niet giftig of agressief. Na onderzoek blijkt dat gladde slangen veel van deze verbinding van heide gebruik maken. Naast het verwijderen van wilgen, gaan we met de inzet van schapenbegrazing de heideverbinding op de Reten nog beter geschikt maken voor de gladde slang.

Andere werkzaamheden
Op de Turfvaartse Landgoederen wordt deze periode hard gewerkt om de flinke groei van pitrus en pijpenstrootje te bestrijden op de Reten en de begroeiing in toom te houden. Deze soorten verdringen anders de heide en soorten als veenpluis, zonnedauw en dopheide.

Wist je dat…

…de binnenkant van pitrus vroeger werd gebruikt voor de oliepit van de olielamp?

Miranda Fieret
Miranda Fieret