Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zonnebloemenproject: spectaculair voorbeeld voor aanpak Van Gogh Nationaal Park

17 oktober 2024 | Miranda Fieret

Ook natuurgebieden van Natuurmonumenten horen bij het Van Gogh Nationaal Park dat onlangs de officiële status heeft gekregen. In de Turfvaartse landgoederen met o.a. de Oude Buisse Heide, De Moeren en Wallsteijn maakte Vincent als kind al wandelend kennis met de natuur. Een mooie link naar de vernieuwde aanpak van het naar hem genoemde nationaal park, dat vergroening tot in het hart van dorpen en steden moet opleveren. Een grotere biodiversiteit dus, vandaar dat Natuurmonumenten graag hieraan meewerkt, zoals bij het Van Gogh zonnebloemenproject.

Zonnebloemen Van Gogh NP

Als je op de Oude Buisse Heide wandelt, kom je de steen tegen met het citaat uit een brief van Vincent aan zijn broer Theo. Op het bankje ernaast adem je de sfeer die de jonge Vincent van Gogh heeft ervaren. Dit is zijn geboortestreek, hier wandelde hij met zijn ouders. Dat en meer kom je te weten in het Vincent van GoghHuis in het nabijgelegen Zundert. In diezelfde regio vind je het Van Gogh zonnebloemenproject bij De Menmoerhoeve in Etten-Leur. Dit project maakt deel uit van het Van Gogh Nationaal Park, het eerste nationale park met een vernieuwde aanpak en waarin overheden, organisaties, boeren en bedrijfsleven samenwerken om het landschap en de biodiversiteit te versterken.

Meesterwerk van honderduizenden zaden
Het zonnebloemenproject laat zien hoe je ook buiten de eigen natuurgebieden kunt kijken naar mogelijkheden tot vergroening. Van Goghs wereldberoemde schilderij ‘Vaas met 15 zonnebloemen’ is tot leven gekomen bij de Baroniepoort De Menmoerhoeve in Etten-Leur, daar waar Vincent zijn kunstenaarscarrière begon. De voorbereidingen voor dit veldschilderij op 7.000 m2 grond begonnen in oktober 2023. Natuurmonumenten West-Brabant werd samen met andere partners in Streeknetwerk Landstad de Baronie betrokken bij de keuze van de locatie en de geschiktheid van de honderdduizenden zaden die nodig waren om dit meesterwerk te realiseren. Helaas spoelde een groot deel van de zaden weg door de vele regens, maar dat weerhield niemand ervan om met vereende krachten een meesterwerk te realiseren dat vele bezoekers heeft getrokken. 

Van Gogh Nationaal Park is unieke verbinding
Het zonnebloemenproject maakt deel uit van de vernieuwde aanpak van het Van Gogh Nationaal Park, een internationale visitekaart van wat Nederland aan natuur en cultuur te bieden heeft. 
Martijn van Dam, voorzitter Van Gogh NP: “We zijn ontzettend trots dat wij in Brabant als eerste een Nationaal Park in een nieuwe stijl krijgen! Hier kunnen bezoekers uit binnen- en buitenland genieten van dezelfde natuur en hetzelfde mooie landschap dat Van Gogh zo inspireerde.” 
Tegelijkertijd werken partners hier samen aan het landschap van de toekomst, tot in de steden en dorpen, met meerwaarde voor natuur, regionale economie, mensen en gezondheid. Gedeputeerde Wilma Dirken: “De combinatie van toonaangevende natuurgebieden in een aantrekkelijk agrarisch cultuurlandschap, een topeconomie met 1,5 miljoen mensen, slimme multifunctionele oplossingen voor de ruimte én de tastbare erfenis van Van Gogh maken het Van Gogh Nationaal Park uniek.” 

Tekst: Ans Goorden


Kijk hier voor meer info :

https://www.vangoghnationalpark.com/nl/homepage/gebied

https://landstaddebaronie.nl/van-gogh-zonnebloemenproject-blijkt-bezoekersmagneet/

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret