Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open Monumentendag op de Oude Buisse Heide

06 september 2024 | Miranda Fieret

Op zondag 15 september 2024 bruist de Oude Buisse Heide van bedrijvigheid. Met schrijfworkshops, kinderactiviteiten en natuurlijk gidstochten. Boswachters en gidsen nemen je mee in de verhalen achter de monumentale panden die alleen op deze dag open zijn voor publiek. Daarnaast is er een streekmarkt en muziek van Cool MCFinn.

Fietstocht met een tussenstop op de Oude Buisse Heide

Buisse Hoeve 
Bijzonder is dat de Buisse Hoeve nog eenmaal vòòr een grote verbouwing te bewonderen is. Deze voormalige boerderij is gebouwd in 1809. Momenteel staat het pand leeg, maar in het najaar wordt het verbouwd tot kantoor en ontmoetingsruimte van Natuurmonumenten. De boswachters vertellen hier graag meer over. 

Herenkamer
Ook de aangrenzende originele Herenkamer is te bezoeken. Hier ontvingen de voormalige eigenaren, het kunstenaarsechtpaar Roland-Holst, hun gasten. Nu is hier Laura Kersseboom van Laurariteiten te gast. Zij is preperateur van kleine en middelgrote vogels en laat zien wat haar beroep inhoudt.

Expositie in Atelier
Fotogroep Focus NatuurEL exposeert met prachtige natuurfoto’s uit de omgeving in het voormalig Atelier van kunstenaar Richard Roland Holst. De expositie sluit aan bij het thema ‘Routes en verbindingen’ van de landelijke Open Monumentendag. De fotogroep verbindt diverse (erfgoed)locaties waar zij exposeren middels een fietstocht van ongeveer 27 km. 

Schrijven en schrijvers in de Angorahoeve
Om 11.00 uur wordt het eerste boekje ‘Mollenbloed op de Buissche Heide?’ gepresenteerd aan genodigden. Auteur Harry van den Broek, gerenommeerd Corso-ontwerper is de gehele middag aanwezig, evenals natuurfotograaf Marlies van Geel, die de foto’s voor het boek heeft gemaakt. “Het is een bijzonder naslagwerk”, vindt Ad de Klerk, gids op de Oude Buisse Heide en voorzitter van Stichting Cultuurlandgoederen Zundert. “Harry en Marlies hebben met ‘Mollenbloed op de Buissche Heide?’, waarin ook het begin van Harry’s haast onmetelijke Corsobetrokkenheid wordt weergegeven, voorgoed een plaats verworven tussen hen die het Gastenboek van de Buissche Heide hebben gemaakt tot een groots historisch naslagwerk”. 

Bezoekers kunnen zelf ook hun schrijverskunsten testen. Schrijfdocent Monique Smit haalt het beste in je naar boven tijdens twee workshops. In de schrijfworkshop gaat het onder meer over reisverhalen en in beweging zijn. Aan de hand van luchtige schrijfopdrachten verkennen we het op pad zijn, ontmoetingen, landschap en natuur en wat dat alles met ons doet. In de middag maakt Monique samen met de deelnemers een waar kunstwerkje tijdens de ‘Art Journal’ workshop.

Over Landgoed Oude Buisse Heide
Landgoed Oude Buisse Heide was het zomerverblijf van beeldend kunstenaar Richard en schrijfster/politica Henriette Roland Holst. In 1945 schonk Henriette dit bijzondere natuurgebied aan Natuurmonumenten. En tot op de dag van vandaag is het landgoed een inspiratiebron voor velen.

Zondag 15 september zijn er doorlopend activiteiten vanaf 9.00 tot 16.00 uur. Het landgoed en de panden zijn gratis toegankelijk. Voor gidstochten en workshops zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar en wordt een vergoeding gevraagd. 

Parkeren bij de openbare parkeerplaats nabij Roosendaalsebaan 19, Achtmaal (Zundert) of bij ’t Pannehuske: Roosendaalsebaan 4, Achtmaal (vanaf hier 1,3 km wandelen naar de panden).

Kijk hier voor alle tickets.

Miranda Fieret
Miranda Fieret