Komende herfst zagen we de Amerikaanse eik uit een bosvak in het bosgebied de Haspel. Bijna alle bomen worden in dit bosvak verwijderd. Lees meer over waarom en hoe we dit doen.
Tien jaar geleden startten Waterschap Vallei en Eem, provincie Gelderland en Natuurmonumenten met het herstel van de Leuvenumse Beek. Waar de beek voorheen bij veel regen het water snel afvoerde naar het Veluwemeer, blijft het water nu langer in het bos. Daardoor zien we een toename van soortenrijkdom in het vochtige beekgebied.
Om broedende vogels te beschermen, verwijdert Natuurmonumenten verschillende paden en sluippaadjes op en rond het Hulshorsterzand en de omliggende heide en bos. Ook worden verschillende wandel- en fietspaden vanaf de start van het broedseizoen op 15 maart tijdelijk afgesloten. Deze maatregelen vloeien voort uit het Recreatiezoneringsplan Veluwe dat door de provincie Gelderland is vastgesteld. In totaal blijft zo'n 18 kilometer aan paden rond het Hulshorsterzand wél jaarrond open.
Waar pas geleden alleen nog een lege stam van een Amerikaanse eik stond, kijkt nu een eekhoorn je wel heel nieuwsgierig aan. Kettingzaakkunstenaar Arie Besemer heeft van de zogeheten 'stobbe' van zes meter hoog, een prachtige eekhoorn gemaakt.
De schaapskuddes die binnen ons natuurgebied Leuvenumse bossen grazen, krijgen vanaf begin mei hulp van zogenoemde kuddebeschermingshonden. De herders en onze boswachters doen graag een beroep op iedereen om de regels die rond de kuddes met deze honden zijn opgesteld, in acht te nemen.
In de Leuvenumse beek is een noodmaatregel getroffen in samenwerking met het Waterschap Vallei en Veluwe. Door extreme droogte dreigt de beek droog te vallen. Door een tijdelijke stuw te plaatsen, blijft in ieder geval in een deel van de beek water staan.