Ga direct naar inhoud
Nieuws

Deel van de wandelpaden op het Hulshorsterzand weer open

17 juli 2024 | Manita Brunekreef

Natuurmonumenten geeft in het broedseizoen rust en ruimte aan broedende vogels op het Hulshorsterzand. Dit is vooral belangrijk voor op de grond broedende soorten, zoals de veldleeuwerik, boomleeuwerik, tapuit en nachtzwaluw. Hiervoor werden delen van het stuifzand en een deel van de MTB-verbindingsroute tijdelijk afgesloten. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot uiterlijk 1 september; waar mogelijk gaan na half juli paden eerder open. Sinds 16 juli staan de eerste hekken open en zijn een aantal wandelpaden weer toegankelijk. De fietsverbinding Hierderweg-Klarenweg blijft nog even dicht.

Nachtzwaluw in de heide

Wandelpaden gefaseerd weer toegankelijk

“Half juli is een meetmoment waarop we kijken welke paden weer open kunnen voor wandelaars of fietsers, zonder dat we daarmee broedende vogels storen”, legt Mirte Kruit uit. Kruit is boswachter natuurbeheer op het Hulshorsterzand. “Dit jaar zien we dat ook het weer invloed heeft op het broedseizoen. Zo vonden we op verschillende plekken nog nesten met eieren. Dat betekent dat vogels nog volop broeden. Waarschijnlijk was het voorjaar te nat of te koud en doen ze nu opnieuw een broedpoging. Een leuk weetje is dat de nachtzwaluw bij een tweede leg vaak van rol wisselt: het mannetje broedt dan op de eieren terwijl het vrouwtje naar eten zoekt en het nest verdedigt.”

Doordat er nog vogels op het nest zitten, blijft een deel van het Hulshorsterzand nog even rustgebied. Kruit: “Het duurt ongeveer een maand voordat de jonge vogels uit het ei kruipen en vliegvlug zijn. Daarom blijven de kernen van het rustgebied tot half augustus dicht. Wel worden delen van het stuifzandgebied waar geen vogels meer broeden, geleidelijk weer toegankelijk. Waar het hek openstaat, kan weer gewandeld worden. Ook fietsers kunnen dan weer terecht op de voor hun gemarkeerde paden.”

Klik hier voor een actueel overzicht van de toegankelijke wandel- en fietspaden. 

Beleef het Hulshorsterzand 

De in het veld gemarkeerde wandelroutes, zoals de Stuifzandroute en de Heetjesroute, zijn jaarrond te bewandelen. Ook voor fietsers blijven de overige paden waar gefietst kan worden het hele jaar door toegankelijk.

Zonsondergang op het Hulshorsterzand
Manita
Manita Brunekreef