Ook dit jaar zijn de zeldzame broedvogels in de gemeente Losser geteld. Tot die bijzondere broedvogels rekenen we bijvoorbeeld de ooievaar, de kerkuil, de ijsvogel, de grote gele kwikstaart en de grauwe klauwier. De Vogelwerkgroep Losser inventariseert elk jaar. Ze stuitten op een paar opmerkelijkheden.
De Ledencommissie Overijssel koos ervoor om vijf activiteiten in het kader van het thema water te organiseren. De activiteiten vonden plaats in mei en juni 2023. Een verslag van Els Boerrigter.
We maakten een visie voor bossen in Twente. Naast de gebiedsgerichte visies ligt er nu ook een toekomstbeeld voor onze bossen. Dat de waarde van de bossen in Twente onbekend is, maakt dat het vaak onderbelicht is. Beheereenheid Salland-Twente vraagt daar aandacht voor.
“Houd water langer vast!” Dat is de oproep van de natuurorganisaties in Overijssel aan de Waterschappen. “Hoewel de behoefte komend voorjaar er zal zijn om de stuwen lager te zetten, zal dat met een vergelijkbare droge zomer als afgelopen jaren negatieve gevolgen hebben voor natuur en landbouw. Neem daarom meer tijd. Houd water langer vast, zo dicht mogelijk bij de plek waar ze als regen is gevallen.
Natuurmonumenten gaat binnenkort onderhoud plegen aan enkele houtwallen aan de Alleeweg. Opkomende wilgen en populieren belemmeren het fenomenale uitzicht vanaf de Tankenberg en onttrekken veel vocht aan de bodem. De voor dit landschap kenmerkende oude eiken ondervinden hier nadeel van.
Onlangs startten we alle vrijwilligerstrainingen weer op. Verschillende veiligheidstrainingen, gastvrijheidsworkshops en maaicursussen konden eindelijk weer plaatsvinden. Vrijwilligers blij, boswachters blij en de natuur vaart er wel bij. Vrijwilliger Bart deelt zijn ervaring.
De beheereenheden Twente en Salland zijn onlangs samengevoegd. Dat betekent dat we met een groter team een groter gebied hebben om te beheren en om over te communiceren. Voor mij als 'Twentse' boswachter betekent het dat ik ook op projecten ingezet kan worden rondom kasteel Eerde of de Sprengenberg. Want wat zijn er veel mooie verhalen te vertellen. En dat is het ‘m nu net ….
Binnen de kaders van de regeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap, gaat Natuurmonumenten op een tiental verschillende locaties aan het werk. Het doel is om de biodiversiteit te versterken, de waterhuishouding te verbeteren en het karaktervolle kleinschalige landschap veilig te stellen.
De Vogelwerkgroep Losser inventariseerde ook dit jaar een groot aantal gebieden rondom Oldenzaal. Het speuren naar bijzondere soorten als ijsvogels en kerkuilen werd beloond met een mooie lijst bijzondere resultaten waarbij de aanwezigheid van de grauwe klauwier toch de kroon op ons werk is.