Ga direct naar inhoud
Nieuws

Onderzoek 2024 zeldzame broedvogels in Losser

17 oktober 2024 | Simone Damhof

Ook dit jaar zijn de zeldzame broedvogels in de gemeente Losser geteld. Tot die bijzondere broedvogels rekenen we bijvoorbeeld de ooievaar, de kerkuil, de ijsvogel, de grote gele kwikstaart en de grauwe klauwier. De Vogelwerkgroep Losser inventariseert elk jaar. Ze stuitten op een paar opmerkelijkheden.

Grauwe klauwier

Ooievaar steeg in hoeveelheden

Het gaat goed met de Ooievaar in Losser! Dit jaar werden maar liefst 37 nesten gespot, waarvan er 20 succesvol waren. Opvallend is de ontwikkeling van een soort kolonie in het gebied rondom de Brilmansdennen. Hier vonden we meerdere nesten per boom. Deze stijging is indrukwekkend, zeker als we naar de groei vanaf 2004 kijken Toen was er slechts één ooievaarsnest geteld. We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

Minder kerkuilen, maar wel hoopvol

De kerkuilenpopulatie laat altijd een wisselend beeld zien. Hoewel er dit jaar tien broedparen waren, is dat beduidend minder dan de 22 in 2020. Toch is er een sprankje hoop, want het aantal is wel waardevol vergeleken met vorig jaar. Een bijzonder detail: er werd een nest met 18 onbevruchte eieren gevonden. Dat blijft een raadsel voor de onderzoekers, die met spanning uitkijken naar de toekomst.

IJsvogel

De IJsvogel spreekt met z'n felblauwe kleur altijd tot de verbeelding.

IJsvogelpopulatie op een dieptepunt

De IJsvogel kende dit jaar een aanzienlijke terugval. Met slechts vier territoria is het laagste aantal sinds de start van de tellingen in 2004. Dit komt door de koude winters die de populatie teisterden. In betere tijden waren er wel 17 territoria te vinden, maar dat beeld lijkt voorlopig verleden tijd. Hopelijk zorgen mildere winters in de toekomst voor een herstel.

Grote winnaar: recordaantal grauwe klauwieren

De grauwe klauwier heeft dit jaar een absoluut record bereikt in Losser. Met maar liefst 28 territoria is dit het hoogste aantal ooit. Deze zeldzame broedvogel, die nauwelijks te vinden was in de regio, laat sinds 2016 een indrukwekkend herstel zien. Vooral in het Beuninger Achterveld-Punthuizen, waar 14 territoria dicht bij elkaar liggen, doet de soort het goed. Ook in het Roderveld werden vier territoria gevonden. Dat de grauwe klauwer zich zo goed herstelt, is een krachtig teken voor de toekomst van deze bijzondere vogel in Losser.

Het succes van deze soort toont aan hoe belangrijk natuurbeheer en bescherming van kleinschalige cultuurland zijn voor veel soorten broedvogels.

Simone Damhof
Simone Damhof