Vrijwilligers veilig aan het werk
Onlangs startten we alle vrijwilligerstrainingen weer op. Verschillende veiligheidstrainingen, gastvrijheidsworkshops en maaicursussen konden eindelijk weer plaatsvinden. Vrijwilligers blij, boswachters blij en de natuur vaart er wel bij. Vrijwilliger Bart deelt zijn ervaring.
Geen fluitje van een cent
Door Corona is de cursus regelmatig geannuleerd maar nu is het dan zover, op maandagochtend 21 maart verzamelen we met de vrijwillige collega’s van Hazelbekke, Arboretum en Middelkamp op erve Middelkamp, voor de lang verwachte cursus “Veilig werken met de bosmaaier”.
We zijn benieuwd wat we allemaal te horen en te zien krijgen, temeer daar er een hele dag voor is uitgetrokken. Wij dachten 'dat is toch een fluitje van een cent……..' Nou dat bleek aan het einde van de dag toch wel anders.
De cursus is opgebouwd uit een aantal onderdelen
- Veiligheid
- Ergonomie
- Type maaiers
- Controle van de machine
- Onderhoud van de machine
- Praktijk oefening
Veiligheid is cruciaal
Door de enthousiaste docent werden we op sleeptouw genomen.
Het aspect veiligheid is hierbij zeer belangrijk, voor jezelf maar ook cruciaal voor de omgeving, maar dat geldt sowieso bij werken in het bos. Maar ook welke persoonlijke beschermingsmiddelen moet je hebben, bij het gebruik van een bosmaaier.
Ergonomie en controle
De ergonomie, gaat dieper in op het gebruik van de diverse draagstellen en daarbij de juiste afstelling en de ophanging van de machine en niet onbelangrijk de panieksluiting. Dat laatste kan noodzakelijk zijn als je toevallig een bezoekje brengt met de machine aan een wespennest, of als je in het water terecht komt.
Controle van de machine is ook belangrijk, je moet er niet aan denken als er iets niet vast zit. Een slag mes of zaagblad kan met 300 km per uur gelanceerd worden en dat wil je natuurlijk niet. Naast de type maaiers; elektrisch, benzine is er ook toelichting gegeven op de diverse maaiers zoals het slagmes, het hakselmes en het zaagblad.
Bonte verzameling groene mannen met maaiers
Na alle uitvoerige behandeling van de stof en natuurlijk de koffie tussendoor, werd het na de lunch tijd om de theorie in praktijk te brengen. Op het erf ontstond er een bonte verzameling mannen met bosmaaiers, allemaal druk met het juist en veilig afstellen van het draagstel. En toen het veld in … het werd oefenen langs het pad want we willen nu natuurlijk zo weinig mogelijk verstoren.
De passerende toeristen keken vreemd op van de invasie groene mannetjes. Er was zelfs een dame die zich afvroeg waarom we dit in het kader van het milieu niet gewoon met de hand deden, daar is natuurlijk geen beginnen aan.
Volleerde bosmaaier-machinisten
Na de praktijk lekker buiten gezeten en met de docent teruggekeken op een zeer nuttige en ook bijzonder gezellige dag. Het corps van bosmaaier-machinisten is vanaf heden substantieel toegenomen in NO Twente. We komen er aan!
Enthousiaste bosmaaier-machinist Bart