Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verbetering fietspad Beakendyk van start

27 augustus 2024 | Mirte Kooistra

Vanaf eind augustus tot eind september wordt er gewerkt aan de verbetering van de Beakendyk bij De Slotplaats. Het gaat om het fietspad vanaf de Duerswâldmerwei tot aan de Boskwei. Aannemer Strukton Wegen & Beton uit Groningen gaat het werk uitvoeren. Het fietspad wordt vanwege de werkzaamheden afgesloten en fietsers en wandelaars worden omgeleid met borden.

Afbeelding van de afsluiting van de Beakendyk met een verbodsbord

Verhogen en beton 

De aanpak van het fietspad maakt deel uit van een bredere aanpak van fietspaden in de omgeving en wordt uitgevoerd in opdracht van Provincie Fryslân. In het najaar van 2023 werd het fietspad tussen het Oude Bosch en de Beakendyk opgehoogd en werd het asfalt vervangen door beton. Eerder deze zomer werd ook het fietspad over de Duurswouderheide, ter hoogte van Duursma's dobbe hoger gemaakt en werd er beton aangebracht. Deze aanpassingen zijn nodig door het natter worden van de gebieden. Daarbij is beton minder gevoelig voor boomwortels dan asfalt. 

Afbeelding van het opgehoogde fietspad tussen het Oude Bosch en de Beakendyk

Het opgehoogde fietspad tussen het Oude Bosch en de Beakendyk dat in het najaar van 2023 werd opgeleverd.

Overlast

Voor de aanpak sluit de Beakendyk voor alle doorgang. Alleen een paar kruisende wandelpaden zijn begaanbaar. De werkzaamheden vinden plaats in de zomer, wat helaas overlast zal geven aan vakantiegangers en omwonenden. De keuze om de werkzaamheden juist nu te laten uitvoeren heeft twee redenen. In het najaar is het risico groot dat het gebied te nat is, wat tot vertragingen en hogere kosten kan leiden. In het voorjaar verstoren de werkzaamheden de broedende vogels. Het broedseizoen is nu afgelopen, een ecoloog heeft dat gecontroleerd, en vormt geen belemmering meer voor het werk.

Kaartje van het afgesloten fietspad

De rode lijn geeft het afgesloten fietspad weer. Het fietspad met de oranje lijn loopt door de werkzaamheden nu tijdelijk dood.

Foto van Mirte Kooistra, boswachter Communicatie & Beleven op Landgoed De Slotplaats
Mirte Kooistra