Boomveiligheid op De Slotplaats
Wie regelmatig op de Slotplaats komt heeft het vast gemerkt: er werd op verschillende paden en lanen met machines gewerkt om bomen te snoeien. Dit maakt onderdeel uit van de boomveiligheidscheck.
Dood hout
In een oud bos zoals dat van De Slotplaats is veel oud en soms dood hout. Dood hout is eigenlijk een negatieve benaming, want in werkelijkheid bruist het van het leven in dood hout! Heel veel dier- en plantensoorten zijn afhankelijk van het dode materiaal. Ze gebruiken het als voeding, als woonruimte of als beschutting. Vandaar dat natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten dood hout graag laten liggen: het is van groot belang voor de natuur. Gelukkig draait de publieke opinie over dat “dode” materiaal ook steeds meer. Waar vroeger waarde werd gehecht aan keurig opgeruimde, meer parkachtige natuur, is tegenwoordig de waarde van dood hout bekend en vindt men de zichtbare aanwezigheid ervan steeds normaler. Doodnormaal, zou je kunnen zeggen.
Veiligheid
Een nadeel van dood of aangetast, niet gezond hout is natuurlijk het gevaar dat het met zich meebrengt voor bezoekers. Niet voor niks wordt er na een stevige storm gewaarschuwd om niet meteen het bos in te gaan, want het is lastig te voorspellen welke takken of bomen (alsnog) gaan breken en vallen. Natuurbeheerders zijn verplicht om bomen naast of dichtbij wandel- en fietspaden in hun gebieden te checken op veiligheid. Daarbij wordt bekeken of er takken of bomen zijn die een mogelijk risico vormen.
Sporen
De afgelopen weken zijn op Landgoed De Slotplaats de bomen langs paden en lanen kritisch bekeken en waar nodig is gesnoeid. Dit beheer heeft hier en daar zijn sporen achtergelaten in het gebied, in de vorm van afgezaagde takken of bomen en - op de nattere paden - enkele sporen van de gebruikte machines. Zolang het zo nat is, kunnen wij als beheerder weinig doen aan het herstel van de paden, maar zodra die omstandigheden veranderen in het voorjaar, zullen wij waar nodig de paden herstellen.