Ga direct naar inhoud
Nieuws

Moderne make-over recreatie natuurgebied Mulderplas

28 september 2021 | Paul Wijenberg

Het natuurgebied Mulderplas bij het buurtschap Thull (Schinnen) heeft een rijke cultuurhistorie en is onlangs opnieuw opgeleverd. Diverse samenwerkingspartners waaronder Natuurmonumenten hebben in het gebied nieuwe paden en moderne informatiepanelen gerealiseerd. Daarmee is de aantrekkingskracht voor een bezoek sterk verbeterd. Komt dat zien!

IJsvogel

Van lelijk eendje tot vitale ijsvogel

Het natuurgebied Mulderplas met de Geleenbeek als buurman heeft een rijke cultuurhistorie en is in de afgelopen 50 jaar sterk veranderd. Dit van oorsprong moerassige landschap bij het buurtschap Thull (Schinnen) werd ooit gebruikt als een dumpplaats voor afval van de steenkolenmijnen. Daarna werd het gebied gesaneerd en heringericht tot de huidige situatie: een gevarieerde groene zone met een sterke balans tussen natuur en recreatie. Als onderdeel van het zogenaamde IBA-project hebben diverse samenwerkingspartners waaronder Natuurmonumenten en de Gemeente Beekdaelen de recreatieve voorzieningen een respectvolle make-over gegeven. 

Beleving anno 2021

In het gebied zijn de diverse wandel- en fietspaden vernieuwd. Zo kan de fietser langs de zogenaamde Leisure Lane en de Beekdaelenroute dit gebied aandoen. De wandelaar volgt over een halfverharding ene rondje om het Mulderplasgebied en beleeft de natuur extra vanaf de nieuwe brug over de Geleenbeek, over het zogenaamde rietvlonder of over het vlindervlonder. Vanaf deze laatstgenoemde "loopbrug" kijk je o.a. uit over het natte hooilandje dat Natuurmonumenten met een uitgekiend plan beheert. Het is een oase voor kruiden, planten (waaronder de brede orchis), insecten en vogels. Op markante punten in dit gebied bieden creatief uitgewerkte informatiepanelen aanvullende informatie over het gebied en haar bewoners. De zogenaamde QR-codes zorgen er vrij gemakkelijk voor dat je in je smartphone een boswachter in het veld voor je ziet en hoort vertellen over de rijke natuur. Boswachter Paul Wijenberg nodigt je via dit filmpje hier van harte uit om een bezoek te brengen aan dit vernieuwde onderdeel van het Geleenbeekdal. Tot in Thull!

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg